Закінчився чи не найважчий для всіх українців 2022-й рік. Масова, терористична, не оголошена війна росії з Україною ще триває. Проте ніхто не тільки в Україні, а й у світі не сумнівається, що для нас вона стане переможною й останньою в історії найзлочиннішої, нарешті, останньої з імперій, що дожила до наших днів. Саме в цей знаменний для нас період, вона ось-ось має закінчитися. Чекаємо і віримо!

Свіже число «Буковинського журналу», перше у 2023-му році, що днями побачить світ, відкривається статтею-роздумами педіатра, доцента кафедри педіатрії Національного університету імені П. Л. Шупика Валентини Корнєвої «Дитинство, яке перевернула війна» про фізичний та медичний стан здоров’я наших дітей та їх ментальність. У Черенівецькому обласному меморіальному музеї Володимира Івасюка згодом  постане виставка на цю тему, в якій зможуть узяти участь ділові люди, бізнесмени держави, які зможуть прилучитися до цього руху: «Наші українські діти – найважлиший генофонд держави!». Стежте за рекламою.

Часопис продовжує публікувати твори поетів, прозаїків з усієї України: Іллі Чернілевського, який у травні цьогоріч поліг смертю хоробрих – «Поезії, обпалені війною», «Нехай тебе береже твій Бог», вірші Іларія Ляхевича, Тараса Девдюка, Юрія Синевіра.

«Сучасна українська проза» представлена іменами Мирослава Лазарука «Сага про нескінчені війни», малою прозою Володимира Краснодемського, Віктора Палинського, дебютною річчю Анастасії Бабич «Незламна», вихованці Івано-Франківської філії Університету «Україна».

Політологічні виступи кандидата політичних наук ЧНУ імені Юрія Федьковича Ігоря Буркута добре знані нашим читачам. Не проминіть і сьогоднішній виступ «Перемога – не за горами!». Продовжує військову тематику й Олена Логінова, опублікувавши матеріал «Я пролився крапелькою крові на твоє священне знамено» під рубрикою «Пам’ятати завжди!» про молодого воїна, хірурга, який поліг смертю хоробрих Владислава Трепка.

Володимир Вознюк розповідає, як велося геніальній письменниці Ользі Кобилянській в роки першої світової війни під час московської окупації в Чернівціх. Уперше надруковані фотодокументи розповідають: життя в неї, як і в багатьох буковинців, було занадто важким. Приверне увагу публікація науковця Михайла Павлюка «Актуально – крок до перемоги» – «Шлях України до НАТО в умовах зухвалої неспровокованої російської агресії».

Знайшли свій відголосок і в інших економічних статтях, зокрема, під рубрикою «Шляхи для розвитку: об’єднані територіальні громади» Валерія Євдокименка та Світлани Кельби «Повоєнний розвиток: роль і дії місцевих громад», де також вистачає чимало проблем.

Привернуть увагу статті, присвячені 105-річниці від дня народження Михайла Івасюка і до 300-річчя Григорія Сковороди. Про його пісенну творчість розмірковує музикознавець Віктор Перепелюк. Юрій Корнєв:  «Буковина – неповторна місцевість, де жили люди і книги». Ярослава Мельничук, з якою нещодавно попрощалася буковинська громада, подала спогади про свою наставницю Надію Бабич і лауреатів премії Дмитра Загула 2022 року.

Звернемо увагу на «Інтерв’ю на замовлення» Кирила Стеценка «Мистецтва розвивають потенціал людини, те, що не може розвивати наука» з Кирилом Булкіним, яке часопис надрукував зі згоди авторів. Ми знову перенеслися до живих спогадів, як на сьогодні призабутого фестивалю «Червона рута» Володимира Івасюка, що відбувався в Чернівцях ще у вересні 1989 року. Склалося враження, про нього його організатори немов забули… Важливі деталі з життя Кирила, внука Кирила Стеценка, якого ще Микола Лисенко назвав своїм спадкоємцем в українській справі.

«Презентації. У колі однодумців та друзів». Мирослав Горицтвіт пише репортаж «Тих днів не змовкне правда і слава…» про одну з кращих презентацій на Буковині, де побували і ветерани УПА, і молодше покоління.

У «Бібліографії» Богдан Дячишин ділиться враженнями про книжку Олега Кришталя «Думати про що я думаю – думками», Станіслав Новицький «Справжність поетичного сенсу» про молоду поетесу Марину Горбатюк, книжка якої побачила світ у серії «Українська поезія. Третє тисячоліття», що нещодавно побачила світ у видавництві «Друк Арт», Василь Костик «Сучасна антологія величальних пісень нашого народу». Головний редактор Олександр Масляник знайомить з новим ювілейним випуском журналу «Гражда», що виходить у Львові, а «Щойно з друку» – з книжкою С. Новицького «Передмовчання», що також побачила світ у видавництві «Друк Арт».

Обкладинки часопису прикрашають: спільна робота Пластової станиці міста Южне Одеської області (авторки – виховниця школи Олеся, Діана Чайківські, Ярина Плащенко, Ірина Мандзюк, Марина Губоріна, Андрій Кравченко під керівництвом Лариси Дем’янишиної). На розвороті журналу – про одеський андерграунд (стаття Романа Кракалії стор. 232-234 ), на останній строрінці – роботи художника Яреми Нижника та розповідь Мирослава Лазарука (стор. 226-231).

Журнал можна придбати, зателефонувавши 050-876-04-57 до головного редактора або ж завітавши до меморіального музею Володимира Івасюка (тел.  +380-372-55-08-89)

Мирослав ЛАЗАРУК, м. Чернівці

title