30 січня в Національній бібліотеці України для дітей за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України відбувся Круглий стіл «Дитяча книга в Україні», в результаті якого зініційовано започаткування Дня дитячої книги в Україні.

30 січня  ми відзначаємо день народження визначного дитячого письменника України, класика сучасної дитячої літератури – неперевершеного Всеволода Зіновійовича Нестайка.

Сьогодні йому б виповнилося 93 роки. Він писав для дітей, про дітей, занурившись у дитячий світ.

Захід відкрила генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко. Алла Іванівна оголосила ім’я другого лауреата Всеукраїнської премії імені Всеволода Нестайка 2022 року. Ним став письменник Віталій Запека з книгою «Полінка» (видавництво «Віват»). Нині Віталій Запека воює зі зброєю в руках за Україну в лавах ЗСУ.

 

У заході взяли участь:

Представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Державного комітету телебачення та радіомовлення України, Національної спілки письменників України, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, письменники, громадські діячі, видавці, бібліотекарі.

В обговоренні питань Круглого столу виступили:

  • Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України;
  • Ростислав Карандєєв, Перший заступник міністра культури та інформаційної політики України;
  • Федір Шандор, академік Національної академії наук вищої освіти України, член-кореспондент Академії політичних наук України;
  • Представник Міністерства освіти і науки України;
  • Представник Держкомтелерадіо України;
  • Микола Томенко, засновник БФ Миколи Томенка «Рідна країна», член експертної ради МКІП;
  • Олександр Афонін, Президент громадської спілки «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів» (онлайн);
  • Марія Морозенко, голова Київського осередку Національної спілки письменників України;
  • Олекcій Кононенко, Національне видавництво дитячої літератури «Веселка»;
  • Представник видавництва «Ранок» (онлайн);
  • Анатолій Качан, письменник, член НСПУ;
  • Тетяна Стус, авторка, редакторка, співзасновниця простору української дитячої книги «Барабука»;
  • Харківська обласна бібліотека для дітей (онлайн)

До Круглого столу у змішаному форматі змогли долучитися майже 200 учасників з різних куточків України та світу.

Олександр Ткаченко, вважаючи ідею запровадження Дня та Року дитячої книги в Україні надзвичайно слушною і злободенною, пообіцяв усіляку підтримку Міністерства в її реалізації, розробці Державної цільової програми підтримки дитячої книги та читання в Україні.

 

Ростислав Карандєєв, звертаючись до учасників Круглого столу, зокрема зазначив, що громадська ініціатива щодо наповнення календаря ще однією гарною датою – Днем дитячої книги в Україні – надзвичайно актуальна. Адже є речі, які навіть в умовах війни відкладати і переносити не можна. Серед них – увага до дітей, турбота про їхній розвиток і самоствердження. І саме сьогодні, в час повномасштабної агресії, коли потреби дітей загострилися, держава надасть потужну підтримку з наповнення книжкового ринку літературою для дітей та промоції дитячого читання. Схвально відгукнувся чиновник і на ініціативу створення Асоціації творців дитячої книги в Україні.

 

Микола Томенко, великий друг і адвокат бібліотек для дітей, порушив надважливі проблеми закриття бібліотек у територіальних громадах, непошануванні національних легенд (таких, як Всеволод Нестайко) за життя, перегляду державної політики щодо домінанти цінностей у суспільстві, підвищення ролі соціальної реклами книги і читання, поширення моди на читання, визначальної ролі історії України у формуванні національної ідентичності.

Федір Шандор, безпосередній ініціатор започаткування Дня дитячої книги в Україні, доєднавшись до зібрання з фронту, наголосив, що ЗСУ воюють не лише за територіальну цілісність України, а й за українську дитячу книгу і українську культуру.

Олександр Афонін украй занепокоєний станом книговидання в Україні. Так, наприклад, у 2022 році дитяча книга надзвичайно втратила свій потенціал – було видано лише 800 назв дитячих книг сумарним накладом 1,5 млн примірників, що в рази менше попередніх років. Крім того, дитяча книга здорожчала у 2 – 2,5 раза, а купівельна спроможність населення лише знизилася. Величезну проблему становить і відсутність видань нових сучасних підручників для школярів. Ми стрімко  знижуємо інтелектуальну планку наших дітей, які не зможуть без книги збудувати прекрасний світ майбутнього. Такі тенденції надзвичайно невтішні. Найголовніший ресурс держави – це люди, а освічена, розумна, мудра і незалежна людина починається з книги.

Олексій Кононенко, схвалюючи і підтримуючи всі починання і пропозиції, серед іншого запропонував оголосити 2024 рік Роком дитячої книги в Україні.

Анатолій Качан, аксакал українського дитліту, занепокоєний, як і всі письменники, що в шкільній програмі є багато низькопробних творів, у яких дитина не зможе знайти правильні орієнтири та опору в житті.

Марія Морозенко, долучившись до обговорення, порушила питання про необхідність осучаснення та підняття престижу Державної премії ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей, велику потребу у перекладній літературі та наукових дослідженнях і розвідках щодо авторів дитліту.

Леся Воронина, перебуваючи у Вроцлаві, повідала, як популяризує українську книгу у Польщі, наголосила на тому, що українська книга зберігає зв’язок дітей, вимушених біженців від війни, з Батьківщиною, формує і зберігає українську ідентичність.

 

Учасники Круглого столу ухвалили рішення про підтримку Громадської ініціативи до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо оголошення 2024 року Роком дитячої книги, а 30 січня – Днем дитячої книги в Україні.

Встановлення та подальше щорічне відзначення Дня дитячої книги в Україні сприятиме промоції української дитячої книги, підтримці і розвитку  дитячого читання; підтримці видавців та авторів, вивченню та дослідженню дитячої книги і читання, а також – приверненню уваги до українського книговидання та літератури, підтримки видавництв, книгарень та дитячих бібліотек, поповненню бібліотечних фондів.

З метою реалізації громадської ініціативи щодо оголошення 30 січня Днем дитячої книги в Україні, 2024 рік – Роком дитячої книги в Україні  учасники заходу запропонували розробити та прийняти до кінця 2023 року загальнодержавну програму підтримки дитячої книги, в якій передбачити видання антології українських дитячих творів; оновлення та осучаснення премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва; заходи з популяризації української дитячої книги та читання в Україні;  промоцію творів українських авторів за кордоном, у тому числі шляхом надання грантів на переклади творів українських дитячих письменників іншими мовами; соціальну рекламу дитячої книги та читання;  державну підтримку на екранізацію творів українських дитячих письменників; надання сертифікатів дітям при народженні та досягненні ними 14-річного віку на придбання дитячих книг; надання грантів на підтримку книговидання, ілюстрування дитячих книг; надання державної субсидії розповсюджувачам книжкової продукції для дитячої аудиторії; закупівлю книг для поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек, у тому числі спеціалізованих для дітей, юнацтва  як з державних, так і  місцевих бюджетів; створення програмного забезпечення для видачі електронних книг з дотриманням авторського права та механізмом захисту від несанкціонованого копіювання; проведення  змістовних заходів в бібліотеках для дітей; оновлення матеріально-технічної бази публічних бібліотек, у тому числі спеціалізованих для дітей, юнацтва; встановлення  мораторію  на  закриття спеціалізованих бібліотек для дітей тощо.

Основним завданням є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення права дітей на доступ до книги та інформації.

Йшлося також про підготовку видання та доставку книжкових видань, у тому числі творів для дітей та юнацтва в електронному форматі, спрямованих на національно-патріотичне виховання, плекання демократичних цінностей, культурного розмаїття і міжкультурного діалогу, гендерної рівності, неприпустимості насильства, розвиток лідерства, екологічної самосвідомості, відповідальності за навколишній світ, критичного мислення.

Учасники Круглого столу зініціювали створення Асоціації творців дитячої книги, розробку її статуту та інших програмних документів.

Також вдалося привернути увагу широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на:

– визнання книги і читання ключовими факторами розвитку дітей, складовими національно-патріотичного виховання та гуманітарної безпеки України.

– практичну реалізацію заходів щодо забезпечення права дітей на доступ до книги та інформації.

IMG_6318

IMG_6345