Члени Дніпропетровської обласної організації НСПУ 3-го квітня взяли участь  у низці заходів,які пройшли у стінах НТУ «Дніпровська політехніка» та були присвячені 105-й річниці від дня народження Олеся Гончара. Зокрема, січеславські літератори виступили на традиційних  гончарівських читаннях. Цього року, незважаючи на війну і складності, котрі вона приносить, участь  у них взяли провідні науковці, освітяни, діячі культури регіону, цікаві й небайдужі люди, справжні подвижники нашої духовності. Було озвучено чимало цікавих і корисних думок.

«Олесь Гончар по особливому значуща постать для кожного українця. Він зберігав і захищав нашу національну сутність у найпохмурішу добу «імперії зла», – поділився своїми думками голова правління ДОО НСПУ Фідель Сухоніс. – Тому ми  залюбки  займаємся популяризацією творчості Олеся Терентійовича, беремо участь у заходах, спрямованих на збереження його пам’яті.

Між іншим, під час гончарівських читань Фідель Сухоніс передав до Центру культури української мови імені Олеся Гончара НТУ «Дніпровська політехніка» лист Олеся Гончара, датований 10 лютого 1994 року до редакції часопису «Бористен», який довгі роки був друкованим органом письменників Дніпропетровщини, і у якому він  зичить успіхів редакторам та активним дописувачам видання.

А ще у день іменин автора «Собору» учасники імпрези так само взяли участь у традиційному поливі «гончарівської верби». Свого часу маленький пагонець цього дерева було посаджено в присутності удови письменники Валентини Данилівни Гончар на території НТУ «Дніпровська політехніка». І, хоча цього дня навіть природа щедро вділила вологи для символічного дерева (йшов рясний дощ), від наміченого вирішено було не відмовлятися.

На світлинах: колективне фото учасників гончарівських читань; представники ДОО НСПУ Фідель Сухоніс, Лариса Омельченко та Володимир Кільченський (Гузенко) поливають «гончарівську вербу».

Прес-служба ДОО НСПУ

12