Уряд поновив спроби добудувати атомні блоки № 3 та 4 на Хмельницькій АЕС.

Атомники запевняють, що будівництво передбачає застосування реакторної установки ВВЕР-1000 європейського виробництва, яка відповідає вимогам нормативних документів України та міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Насправді проект добудови ХАЕС 3, 4 передбачає використання реакторної установки ВВЕР-1000 виробництва чеської компанії «SKODA JS a.s.», власником якої є російський холдинг “Объединенные машиностроительные заводы”(ОМЗ), підконтрольний російському Газпромбанку. Головою ради директорів Газпромбанку є голова правління ПАТ “Газпром” Олексій Міллер.

За рішенням РНБО України, затвердженим відповідним Указом Президента, і ОМЗ, і Газпромбанк внесені до списку юридичних осіб, до яких Україною застосовуються санкції.

Як стало відомо, Кабінет Міністрів України водночас затвердив техніко-економічне обгрунтування проекту ХАЕС 3, 4 із використанням реакторних установок виробника, що перебуває під санкціями, і в той же час доручив НАЕК “Енергоатом” здійснювати при його реалізації закупівлі товарів, робіт і послуг …. з урахуванням закону України “Про санкції”.

Вважаємо, що реалізація проекту будівництва енергоблоків ХАЕС 3,4 у запропонованому вигляді є протизаконною, такою, що поглибить залежність української атомної енергетики від країни-агресора та створює додаткові загрози національній безпеці.

Про ці та інші ризики проекту добудови ХАЕС 3,4 можна прочитати у листі ЕГО “Зелений Світ” із зауваженнями до Звіту з оцінки його впливу на довкілля, щойно надісланого нами до Мінприроди України.

Олександр Степаненко, ЕГО “Зелений Світ”