Перше число «Буковинського журналу» побачило світ напередодні трьох ювілеїв Шевченківського лауреата, Героя України, композитора і поета Володимира Івасюка, – 70-річчя від дня його народження, 40-річчя загибелі та 30-х роковин фестивалю «Червона рута» у Чернівцях, – проливає світло на досі не до кінця з’ясовані причини смерті геніального мистця.

Перший заступник Генерального прокурора України (2014), лідер політпартії «Патріот» Микола Голомша в інтервю часописові підкреслює: «Я стверджую, що композитора Івасюка вбили радянські спецслужби». Оскільки слідство досі триває, то будь-якої конкретики він не оголошує. Змушує задуматися й над іншими фактами, де йдеться про ситуацію 60-х років, коли Володиира Івасюка звинуватили, буцімто він у кіцманському парку звалив бюст Лєніна напередодні дня народження «вождя»…
З-поміж інших матеріалів привабить і публікація академіка Георгія Філіпчука про шлях, який довелося подолати українцям за багато століть до Томосу, отриманого від Вселенського Патріарха Варфоломія, з яким автору вдалося зустрічатись у Стамбулі 2009 року. Політолог Ігор Буркут знайомить з гострою статею про «Зміну менталітету», що притаманна багатьом народам світу. Щоправда, кожен із них прагне використати цю зміну для власної користі. Унікальну публікацію пропонує відомий дослідник української історії Володимир Білінський, знайомлячи читачів із документалістикою «Роман Шухевич», продовження якої можна прочитати в наступних числах журналу. Про 100-ліття гуцульського повстання на Закарпатті роздумує публіцист і письменник Олександр Масляник.
Значну увагу привернуть літературознавчі розвідки, дослідження, спогади. Зокрема, Микола Рачук продовжує свої спогади «Симоненко як нерв сучасності», Марта Дзюба ділиться споминами про геніального режисера Сергія Параджанова. Дмитро Павличко розмірковує над творчістю Софії Майданської з нагоди її 70-річчя. Про ще два ювілеї – від дня народження поета, прозаїка, публіциста і перекладача Віталія Колодія та Григорія Чубая можна прочитати в дослідженнях Оксани Колодій, Мірчі Лютика та Богдана Чепурка. Слово прощання Володимир Вознюк мовить про поета Романа Кудлика у рубриці «Незабутні», який нещодавно відійшов у вічність.
Традиційно широко подано добірки поетів Василя Герасим’юка, Тараса Григорука, Світлани Кирилюк і Василя Мойсишина, новелу «Горнятко в траві» Анатолія Томківа… Приверне увагу «Розхристане інтерв’ю» відомої письменниці Ніни Бічуї про психологічні моменти творчості, здобутки широко знаного у світі художника і поета Тараса Григорука. Його ж репродукції фрагментів триптихів «Ніч Маланії» і «Те, що приносить щастя» розміщені на обкладинці часопису. А доповнює мистецький розділ публікація Валентини Бордіян «Гражда – гуцульська фортеця». Михайло Василенко, Василь Костик роздумують над книжками Лілії Золотоноші «Жінка, яка вона є» та біобібліографічним показчиком життя і творості Ірини Вільде.
З рецензіями Антоніни Аністратенко, Василя Рябого, Богдана Дячишина, Левка Різника, Ольги Меленчук на книжки Мірчі Лютика (у перекладах Віталія Колодія), Євгена Барана, Мирослави Данилевської-Милян, Богдана Мельничука та Іванни Олещук, Миколи Шкрібляка знайомить «Буковинський журнал». На закінчення номера Ігор Фарина підготував пародії на відомих поетів «Колобок не повісився».

Мирослав ЛАЗАРУК, м. Чернівці

Читайте і передплачуйте «Буковинський журнал». Індекс 30096, 4 номери (кожен понад 300 сторінок), 237.66 грн на рік. Окремі номери можна замовити в Мирослава Лазарука (електронна адреса: bukgur@gmail.com ).