Ще такого не було в історії Національної спілки письменників України! Львівська письменницька організація два роки тому видала під орудою Олеся Дяка небувалий том – антологію “Поезії і прози голоси” нестандартного формату, в твердій палітурці, куди ввійшли фрагменти творчих текстів  більш ніж половини спілчан, а точніше – ста трьох авторів. Правда, через певні катаклізми – локдаун, а згодом війну, (хоча елітарні представлення антології таки відбувалися), публічну презентацію довелося відкласти на невизначений час. І нарешті вона, ця суперпрезентація, до проведення якої долучилися і наші партнери – Благодійний фонд «Святої Марії-Магдалини, відбулася днями у Львівському Палаці Мистецтв.

Отож, організатор – Львівська письменницька спільнота – передбачала  презентацію антології “Поезії і прози голоси” у форматі літературного  марафону, який, до слова, тривав більше трьох годин. Але зі ста трьох авторів прибула третина (інших затримали житейські турботи, проживання на чужині, проблеми зі здоров’ям або й перебування у вічності), однак вони мали можливість ознайомити колег по перу з новими  творами, спогадами, побачитись з друзями після тривалої розлуки, спричиненої світовими катаклізмами, а декому познайомитись з побратимами й посестрами по перу і, поспілкувавшись за філіжанкою кави, обмінятись книжками.

Літературну подію, яку іменували як літератрний марафон, модерував автор видавничого проєкту,  очільник Спілки Олесь Дяк. Він розпочав її хвилиною мовчання, пом’янувши полеглих героїв війни,  всіх письменників, які впродовж майже трьох останніх літ відійшли за межу та запропонував віддати честь Українським воїнам, які мужньо боронять нашу свободу від московитів. Відтак він привітав і ювілярів.

В програмі заходу читали авторські твори та презентували нові із творчого доробку письменники: Леся Бернакевич, Богдан Білінчук, Надія Бойко, Ганна Вівчар, Ірина Вовк, Володимир Гануліч, Юрій Грешко, Тетяна Грунська, Мирослава Данилевська-Милян, Олесь Дяк, Богдан Дячишин, Богдан Залізняк, Микола Зимомря, Надія Ковалик, Ліліана Косановська, Володимир Кузик, Оксана Лозова, Марія Людкевич, Олександр Масляник, Галина Пагутяк, Лана Перлулайнен, Василь Прухницький, Галина Скірська, Богдан Смоляк, Роман Соловчук, Йосип Фиштик, Дзвенислава Чабан-Леус, Богдан Чепурко. Але від тепер уже автори – не головне! Вони своє зробили, подавши твори до книги, засвідчивши свій талант і любов до Слова. Головне – антологія, ця літературна біблія, як про себе її назвали наші письменники,  яка вирушила в далеку дорогу до читача і вже від нас не залежить.

Леся Бернакевич, Львівська обласна організація НСПУ

66

67