Щойно побачив світ свіжий випуск квартальника «Буковинський журнал», до того ж вийшли ще два числа. Саме завдяки фінансовій підтримці за рахунок коштів обласного бюджету Чернівецької області в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Буковини на 2023-2024 рр. Звичайно, чимало публікацій присвячена Перемозі українського народу над рашистськими окупантами-завойовниками.  В єдиному хорі-пориві звучить і військова поетична тематика (твори Станіслава Новицького, Тараса Девдюка, Анатоля Вієре, Михайла Грекова, Наталії Радиш…), прозових творах Мирослава Лазарука, Олександра Федорука, мовиться про криваві події під Бахмутом. Наголосимо увагу на публікації Нестора Бучка «Дві війни», в якій автор спробував поєднати  долю українського народу – у теперішній та другій світовій.

«На теми злободенні»  Оксана РОВЕНЧАК подає нарис про «ЛЮДИНУ МОЛИТВИ З МИЛОСТИВИМИ СЕРЦЕМ І ДУШЕЮ» (Отцем і Главою Української Греко-Католицької Церкви Святославом ШЕВЧУКОМ). Рідко який автор обминає найстрашнішу війну в історії України та людства. Приверне увагу також публікація авторів із Херсона Василя ЗАГОРОДНЮКА й Андрія СОЛОМАХІНА «“БУКОВИНСЬКИЙ ЖУРНАЛ” ЯК МИСТЕЦЬКА КОМУНІКАЦІЯ В УКРАЇНСЬКОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ». Відзначимо чималу увагу знаних мистецтвознавців про роль видання в ілюструванні самого часопису, обрати для кольорових обкладинок саме тих мистців, котрі широко презентують українське образотворче мистецтво у світі. До речі, видання також почало використовувати колір у поданні репродукцій творів на своїх обкладинках.

Серед потужних публікацій треба зарахувати й нарис Юрія Корнєва «ЗАХИСТИМО СВІЙ ДІМ – ПЛАНЕТУ ЗЕМЛЯ» з унікальними фотографіями про політ українського космонавта з Клішківців Хотинського району Леоніда Каденюка. Статті, дослідження та огляди у «Літературному процесі» Євгена БАРАНА «ВРОСТАННЯ У САКРАЛЬНИЙ ПРОСТІР СЛОВА», «Думки вголос і небезпідставні», Валерія ЄВДОКИМЕНКА «CADENCE» про «Мистецтво» Олександра ФЕДОРУКА, «ЧИСТИЙ ДУШЕЮ» про художника Івана Пилипенка, використано також репродукції його творів на обкладинках часопису. З «Музейними подіями» знайомить Олена ГОРОБІЄВСЬКА «ДУХ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ». Про наші ювілеї йдеться у публікаціях Олексія ПАНАСЮКА, Руслани ЛЯШУК «ПРИЄМНІШЕ РАДІСТЬ ДАВАТИ…», Ігоря СХОДНИЦЬКОГО «СЛОВО ПРО ВЧИТЕЛЯ І НЕ ТІЛЬКИ», Святослави БАЛАК «ЖИТТЯ, ПРИСВЯЧЕНЕ НАУЦІ І ЛЮДЯМ», приурочена 90-річчю видатного вченого Мирослава Волощука, який закінчував Чернівецький університет. Для музикознавців Володимир АКАТРІНІ розповідає про «ВПЛИВ ЄВСЕВІЯ МАНДИЧЕВСЬКОГО НА ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ КОМПОЗИТОРА МАРЦІАНА НЕГРЯ», на третій сторінці обкладинки – репродукції робіт для оформлення книжки «Таємниця Писаного Каменю» художниці Ніни Бутєвої (м. Бердянськ). Казкова повість Ніни Васильченко.

Інтерв’ю на замовлення Лідія КОВАЛЕЦЬ «СЕРЕД ГРОМАДДЯ МУДРИХ КНИГ» з Богданом Мельничуком. Фольклористика в іменах та фактах, де  Василь КОСТИК «ЛІКАР УКРАЇНСЬКОЇ ДУШІ, ФОЛЬКЛОРИСТ ІВАН БЕЗРУЧКО». Рубрика «Просили розповісти» Юрія КОРНЄВА «ЗАХИСТИМО СВІЙ ДІМ – ПЛАНЕТУ ЗЕМЛЯ» про першого космонавта із Клішківців Хотинського району на Буковині Леоніда Каденюка.

Бібліографістика інформує про найсвіжіші книжки Міхала РОМАНА «НЕОРДИНАРНА КНИЖКА ПРОФЕСОРА МИХАЙЛА НАЄНКА», Ігоря ФАРИНИ «ПРО ЩО ШЕПОЧЕ ПОЛЬОВА РОМАШКА?..», Аделі ГРИГОРУК «ВАСИЛЬ ГОСТЮК: ЛІРИЧНИЙ МОНОЛОГ ДЛЯ ПРОСВІТЛЕНИХ СЕРДЕЦЬ», Богдана ДЯЧИШИНА  «А Я КОХАЮ».

Завершує згадане число публікацією директора Володимира Вознюка, про альманах, свого часу присвячений ювілеєві великої Ольги Кобилянської «ЗА КРАСОЮ» ГУРТУВАВ УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ. 

«Буковинський журнал» оголошує передплату на часопис  у 2024 році, вартість якої – 270 грн. на рік. Це можна зробити, переказавши кошти на Електронний рахунок Мирослава Ярославовича Лазарука 5168 7573 9458 2466. Перемоги. З повагою Мирослав Лазарук. Моя адреса м. Чернівці, нова пошта № 38, тел. 050-876-04-57. Квитанції надсилаю замовникам при наявності електронної адреси: bukgur@gmail.com

Мирослав ЛАЗАРУК, м. Чернівці