7 квітня 2023 року, в переддень 81-річчя народної артистки України, дружини відомого кіноактора Івана Миколайчука Марії Євгенівни Миколайчук у Чернівецькому обласному меморіальному музеї Володимира Івасюка відбулася презентація книги заслуженого діяча мистецтв України, письменника Мирослава Лазарука «Чорторийські марева-видіння» (видання друге, доповнене і виправлене) про долю геніального кіномистця Івана Миколайчука. Роман у новелах можна вважати першим прозовим твором, який охоплює життєві і творчі колізії, котрі випали на долю тих, хто доніс всьому світові висоту духу українського народу.

Модератором заходу була Світлана Кирилюк – науковиця ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Згадати Марію Миколайчук та привітати автора прийшли чимало шанувальників їх творчості: племінниця Марії Євгенівни Наталія Адамчук, сестра композитора Володимира Івасюка Оксана Івасюк із чоловіком Віктором Павлюком, родина Лазаруків, викладачі ЧНУ ім. Ю Федьковича Валентина Чолкан, Василь Костик, художники Юрій Якимчук, Анатолій Житарюк, Манолій Тирон, професор Юрій Корнєв, поет Олександр Графов, співачка Лариса Бєлова, співробітники Філії обслуговування юнацтва у ЧОУНБ ім. М. Івасюка Валентина Кухлій, Ірина Хліповська та щирі друзі Тамара Мінченко, Богдан Онуфрик, Ольга Долженко, Олена Майстришина.

З фотографії на столі на всіх дивилася добра і мудра жінка – Марія Миколайчук, біля її портрета – розквітлі весняні квіти, які вона надзвичайно любила, а також роман у новелах, присвячений її чоловікові, талановитому кіноакторові Іванові Миколайчуку.

Під час заходу гості мали змогу переглянути чудове слайд-шоу фотографій від Лідії Яцкової, присвячене подружжю Миколайчуків. Прозвучав також вірш-присвята її, прочитаний М. Лазарукам.

Він також розповів про теплі зустрічі та розмови з Марією Миколайчук, плани зустрітися на презентації цієї книги у Києві. На жаль, не судилося… 1 лютого 2023 року артистка відійшла в інший світ…

Співачка Лариса Бєлова презентувала ноти давньої пісні «Не сходило вранці сонечко…» та виконала її. Колись цей твір співала Марія Миколайчук.

З вітальним словом виступили Юрій Корнєв, Віктор Павлюк, Тамара Мінченко. Родзинкою заходу став виступ племінниці Марії Євгенівни Наталії Адамчук, яка знімалася у фільмі «Вавилон ХХ». Пані Наталія поділилася щемливими спогадами та представила гостям один із останніх приватних душевних відеозаписів з рідною їй людиною Марією Миколайчук.

На завершення начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм Петро Брижак вручив письменникові Мирославові Лазаруку подяку від голови Чернівецької обласної ради Олексія Бойка за багаторічну творчу працю, популяризацію кращих зразків українського письменства та журналістики, значні особисті заслуги у виданні і розповсюдженні «Буковинського журналу» та з нагоди презентації роману в новелах «Чорторийські марева-видіння».

Чернівецький обласний меморіальний музей Володимира  ІВАСЮКА