Завтра, 12 грудня, о 14 год. 30 хв. в актовій залі Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. О. Барвінського відбудеться урочисте відзначення 150-річчя створення Товариства ” Просвіта “. 

Товариство «Просвіта» — громадська організація, утворена 1868 у Львові з метою культурного розвитку, консолідації народної спільноти та піднесення національної свідомості українського народу. Співзасновником і головою був громадський діяч і політик, священик УГКЦ Микола Устиянович. «Просвіта» поширила діяльність на всі українські землі (найпотужніші мережі — у Галичині, на Буковині, Поділлі, Київщині, Волині, у Закарпатській Україні). «Просвіта» почала з науково-освітньої діяльності. При товаристві працювали спеціально створені термінологічна та з підготовки підручників комісії. Товариство відкривало бібліотеки, друкарні, книгарні, народні театри, кінотеатри, музеї, здійснювало постановку спектаклів на українську тематику, відзначення ювілеїв відомих українських діячів, визначних подій національного значення, організацію публічних читань, упорядкування українських шкіл.
“Абсолютно без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва назавжди вписані в історію державотворення. Бо та подія означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, ми, українці є і ми будемо», – сказав цими днями Президент Петро Порошенко у Львові, під час урочистого зібрання з нагоди 150-річчя заснування Товариства «Просвіта». Ці слова, справді, навіть у сучасних умовах, мають дуже глибокий зміст.

One Response

  1. Богдан Дячишин

    Фрагмент моєї статті…
    Українці 150 років тому отримали можливість усією громадою долучатися до Слова, живитися ним, його життєдайною силою, уділяючи світло знання своїм ближнім і нащадкам. Від такого поділу, за законом світла, українське слово ставало ще досконалішим і гарнішим. Про життя у слові, життя і слово, слово як життя – мабуть, найглибші Франкові думки й роздуми, якими він засівав ниву життя українського люду (“Житє і слово” – літературно-художній та громадсько-політичний часопис, що в 1894—1897 роках виходив у Львові за редакцією Івана Франка).
    Тільки сьогодні українство може не лише збагнути велич титанічної праці просвітників, але й має унікальну можливість підійти до «Просвіти» як громадської організації, дослідити її у просторі та часі: в просторі Галичини, звідки вона почалася, і в часі світла й темряви епох, через які їй довелося пронести своє світтіння до сьогоднішнього дня впродовж 150 років. Унікальність полягає в тому, що Просвіту – можна розглядати як технологію програмування Живого Слова, принцип живого світла для нації — національної освіти, який був закладений у самій ідеї створення, та в наіменуванні «Просвітою», бо національну ідею сьогодення ми б означили так: працювати вдень і вночі, щоб рідна мова звучала в щоденному ужитку в усіх закутках України.
    http://slovoprosvity.org/2018/01/04/zhyttya-i-prosvita/