Парламентський Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю розглянув звернення громадсько-політичного Руху «Справедливість» та Першого Добровольчого Мобільного Шпиталю ім. Пирогова щодо законопроекту №6202 про надання статусу учасника бойових дій медикам -волонтерам та добровольцям, які не увійшли до підрозділів  ЗСУ.

Мета цього законопроекту – привести українське законодавство у відповідність до конституційних вимог щодо рівності всіх людей у їхніх правах, усунути дискримінацію через надання всім, хто безпосередньо брав участь в АТО, мати статус УБД та користуватись відповідними соціальними пільгами. Необхідність його прийняття зумовлена, в першу чергу, нагальною потребою підтримати медиків-волонтерів та добровольців, які першими стали на захист країни в 2014 році.
Згідно з чинною редакцією Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, добровольці, які мають статус учасника бойових дій, на відміну від військових, не мають права на безоплатне навчання для дітей, а також на отримання соціальної стипендії.
“Ми вимагаємо змінити один абзац, але при цьому зробивши велику справу справедливості по відношенню до добровольців та медиків-волонтерів! Вони це заслужили своєю кров’ю і потом”, – наголосив Валентин Наливайченко.
Як приклад він наводить роботу медиків-волонтерів Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова, які підписали з Рухом Наливайченка Меморандум про стратегічну співпрацю. Вони, у вільний від роботи час, надали допомогу на сході країни більше ніж 12 тисячам цивільних і військових. У ротації в зону АТО лікарі їздять виключно коштами власними, волонтерів, меценатів та партнерів.
Профільний Комітет ВР повідомив, що зазначений законопроект уже найближчим часом буде винесено на розгляд парламенту.

відповідь профкомітету ВР