Українські воїни та ветерани АТО повинні стати об’єктом опіки і турботи з боку держави. Україна повинна прийняти широку нормативну базу, яка і сьогодні, і по завершенню війни на сході нашої країни, гарантує ветеранам правовий, соціальний і гуманітарний захист. На цьому наполягає координатор громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість», посол, екс-посол України в Республіці Хорватія (2006-2009 р.р.) Маркіян Лубківський. І тут за приклад можемо взяти Закон про права захисників Вітчизни та членів їхніх родин, які діє в Хорватії.

Аби нарешті вирішити питання надання допомоги воїнам-добровольцям, яке зараз гостро постало в Україні, необхідно створити єдиний реєстр воїнів, як це зробили у Хорватії, зауважує Лубківський. У цій балканській країні, що у 1991 році стала жертвою агресії з боку режиму колишньої Югославії і сепаратистів, до списку воїнів увійшли не лише солдати регулярної армії, але й бійці добровольчих батальйонів. З часом було засновано центральний орган державної влади – Міністерство оборонців, яке і сьогодні всебічно опікується вирішенням проблем ветеранів.

Екс-посол України в Республіці Хорватія також акцентує увагу на захисті родин воїнів. Так, для навчання дітей, чиї батьки загинули, або втратили працездатність в результаті боротьби з терористами і сепаратистами, влада Хорватії заснувала стипендії. Також виправдала себе програма забезпечення робочими місцями і підвищення кваліфікації воїнів, а також дітей тих, хто загинув, перебуває у полоні, або зниклих безвісти.

«У Хорватії були розроблені та втілюються по сьогодні національні програми психологічно-соціальної та медичної допомоги воїнам та їхньої реінтеграції в суспільство, а також пошуку пропалих безвісти.

Цікаво, що шануючи і дотримуючись норм міжнародного права, Хорватія всебічно захищає своїх оборонців і на міжнародній арені, у стосунках з іншими державами, зокрема з учасницями колишнього конфлікту», – зауважує Маркіян Лубківський.

Безумовно, що не все так безхмарно і Хорватія йде на компроміси під тиском і міжнародного співтовариства, і політичних обставин, наголошує координатор Руху «Справедливість». Але тримаючи власну лінію, визначену хорватським суспільством, вона захищає, передусім, свої власні національні інтереси. «Чим не приклад для України, як потрібно опікуватися своїми героями і в часі, і в просторі: національному і міжнародному?» – написав на своїй сторінці у фейсбуці Маркіян Лубківський.

Нагадаємо, що лідер громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко кілька місяців тому презентував План Гідності, покликаний допомогти воїнам АТО та членам їхніх родин. Написаний він із урахуванням саме хорватського військового досвіду та включає в себе 10 пунктів, які має втілити в життя держава, аби підтримати українських захисників.

Прес-секретар Руху Наливайченка “Справедливість”
Юлія Мельниченко