22 вересня  2021 року в світлиці Косівської центральної бібліотеки в дружньому колі зібралися ті, кому небайдуже слово,  — письменники, члени Клубу  інтелігенції, бібліотекарі Косівської ЦМБ — на зустріч з відомим українським поетом, прозаїком, членом НСПУ, кінодраматургом, видавцем  Володимиром Шовкошитним. 

 

Модератор заходу Василь Шкурган — голова Косівського осередку НСПУ, представив присутнім гостя і розказав про багатогранність особистості Володимира Шовкошитного, його насичене творче і громадське життя, плідну державну і політичну діяльність.

Довідково. Народився 16 липня 1956 року у селі Світанок Переяслав –Хмельницького району Київської області. Закінчив Київський геологорозвідувальний технікум, загальнотехнічний факультет Київського політехнічного інституту, Всесоюзний заочний політехнічний інститут, Вищі літературні курси Спілки письменників СРСР при Літературному інституті імені М.Горького.

1974-1975рр. — технік-геофізик польової партії №94 (тайгова експедиція в Хабаровському краї Росії); 1975-1977 рр. — служба в Радянській Армії; 1978-1986рр. — оператор, старший оператор, начальник зміни хімічного цеху Чорнобильської АЕС; 1986-1987 рр. керівник групи ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; з червня 1990 — президент Всесоюзної (СРСР) організації «Союз Чорнобиль», з грудня 1991 до 2003р. — президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиль».

За освітою геофізик, інженер теплоенергетик-атомник, літератор, політолог. Доктор філософії, професор кафедри політології Міжнародної Кадрової Академії, почесний професор Університету Південної Флориди (США).

Володимир Шовкошитний — народний депутат України I скликання — активний борець за Незалежність України, учасник усіх Майданів, перший президент  найбільшої в світі Міжнародної організації «Союз Чорнобиль».

З іменем цієї людини пов’язана ціла епоха Незалежності України, водночас він визначна постать в літературі,  активний перекладач, редактор, видавець і літературний критик. Очолює видавництво «Український пріоритет», де вийшло понад три сотні найменувань книг прози, поезії, публіцистики, наукової літератури.

Вражає активна політична діяльність В.Шовкошитного: він співавтор всіх основних державотворчих актів України, член фракції Конгресу національно-демократичних сил «Народної ради», член-засновник  Демократичної партії України, заступник голови ДемПУ (1997-1998),  голова Київської міської організації ДемПУ, заступник голови Української народної партії «Собор» (з 1999р.).

Попри неймовірну зайнятість устиг написати понад 25 книг прози і поезії, сценаріїв художньо-публіцистичних фільмів, трьох магнітоальбомів пісень, за що став лауреатом премій ім. Бойченка, ім. Островського, ім. Лукаша, ім. Череватенка, ім. Миколи Яновського; міжнародних премій ім. Василя Стуса, «Тріумф» ім. Гоголя, ім. Пантелеймона Куліша, ім. Сковороди. Нагороджений медаллю Івана Мазепи.

Цікавий його творчий доробок — історичні романи «Хресна путь», «Білий кречет», «Боривітри», збірка поезій «Запали свічу» перебували серед лідерів рейтингу «Книга року», а «трилогія «Кров — свята» була переможцем рейтингу НСПУ та Інституту літератури на кращу книгу 2015 року «Глиняний кіт», номінувалася на Шевченківську премію. Сам письменник про це сказав так : «номінувалася,  але тодішній комітет її навіть не читав: ліньки було, тому й віддав літературну премію іншому. Ця книжка — підсумок цілого етапу моєї творчої біографії і цілого століття життя України. Я гордий тим, що зміг це зробити».

Яскравим, цікавим, насиченим багатьма фактами був виступ Володимира Шовковитного. Він ділився з присутніми спогадами про власний життєвий шлях, події під час аварії на Чорнобильській АЕС, у Верховній Раді,  про перепоховання відомих борців за волю України — Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина з Пермських таборів в Україну, яке в свій час організував, про зустрічі та розмови з Левком Лук’яненком, участь в усіх Майданах.

Кожний факт Володимир Шовковитний підсилював своїми поетичними рядками, що знайшли вдячний відгук у серцях присутніх.

«Під час роботи на Чорнобильській АЕС я почав писати російською, але дав собі слово, що саме тут напишу останнього вірша чужою мовою, а далі буду віршувати тільки рідною. Тоді я написав двомовний вірш, який починався російською, а закінчувався українською. Він називався  «Я — украинец». Це була ніби моя сповідь перед предками і обіцянка, що вже більше не писатиму чужинською мовою:

Я — украинец, до седьмых колен.
Прапрадед мой шелками шит на Сечи.
И ни чужбина, ни турецкий плен
Его казацкой не лишили речи…
Прости мені, прапрадіде-козаче,
Прости мені, мій споконвічний краю,
За те, що на чужинській мові плачу
Об тім, що мови рідної не знаю»,

—  схвильовано завершив читання вірша Володимир Федорович.

Письменник презентував свої твори та різноманітну українську літературу видавництва «Український пріоритет», а саме  твори Ольги Сльоновської, Леся Качковського, Аліка Гомельського, Сергія Федака,  які можна було придбати.

Півторагодинний виступ поціновувачі  літератури слухали, затамувавши подих. Всі присутні отримали неймовірні емоції від цієї зустрічі з людиною, яка все своє життя працює на ниві відродження української нації.

На завершення розмови зі словами вдячності виступила директорка Косівської ЦМБ Любов Кабин і подарувала гостю на згадку портрет Василя Стуса та голова Союзу українок Анна Богдан, яка вручила квіти дружині Володимира Шовкошитного, за словами Володимира Федоровича, « справжньому алмазу» який він знайшов на Кавказі і береже його як зіницю ока.

Прощаючись після приємного спілкування, всі  щиро побажали Володимирові Шовкошитному  здоров’я, успіхів. А ще — й надалі насолоджувати своїми  творами українського  читача.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки