Навіть несумлінний першокласник знає, що в гурті будь-яке питання вирішують голосуванням і арифметичною більшістю голосів. А якщо оте голосування є таємним, то від дорослих знає, що повинен бути кворум голосувальників. І не може бути ніяких обмовок.

Представники старшого покоління знають, що і в тоталітарні часи дотримувалися цього правила. Як там не було, а таке рішення «попахувало» демократією, при всіх його плюсах і мінусах.
А роки незалежності України група тернопільських письменників чомусь вирішила, що можна знехтувати елементарною логікою.
Приклад? Будь-ласка! Однієї лютневої неділі відбулися збори обласної організації НСПУ (якщо вірити протоколу). На нього зійшлися 24 із 64 літераторів. Звісно ніхто не заважає їм поговорити про ті чи інші письменницькі проблеми. Я б навіть сказав, що такий обмін думками. Але.. Ніякий закон не дає права при такому кворумі приймати певні рішенні від імені всієї організації. За великим рахунком виходить, що меншість смачно харкнула в лице більшості і нахабно повеліла втертися та мовчати.
Поясню. Вищезгадані збори прийняли 5 чоловік в члени НСПУ. Не думаю, що справа полягає в них. Як сказав класик, коні не винні. Питання полягає в іншому. Яке може бути таємне голосування, коли на його момент в залі не було кворуму. Припустимо, що для нього залучили 9 телефонних голосів. Навіщо? Якщо голосували лише присутні в залі, то хіба має рішення законну силу? Знаю, що не в одного мене пухне голова від такого питання. Чи може наше думання є вже непотрібною архаїкою і це «анахронізм» не варто враховувати.
Прихильники такого методу тоді говорили, що он-лайн нерідко застосовують і на міжнародному рівні. Але мовивши «а», забувають про «б» – подібне голосування має законну силу тільки тоді, коли воно передбачено статутом організації, і зрозуміло, законами держави, де дійство відбувається. В статуті НСПУ нічого немає про телефонне голосування. Тай не може бути. Бо українське законодавство ще до нього не доросло.
Вихід? Як не дивно, він є. Відміна рішення і прийняття ухвали з цього питання письменницьким кворумом.

Ігор ФАРИНА, член НСПУ
м.Шумськ, Тернопілля.

P.S. Приблизно в ті ж дні мали відбутися збори письменників Хмельниччини. Але через погодні умови їх перенесли. Заради кворуму при розгляді певних питань.Чи не варто задуматися?
P.S.S. Припускаю, що цій історії винні деякі місцеві графомани. Нехай вони собі існують і навіть приймають певні рішення. Але в рамках свого товариства. А письменники і словесно не повинні потерпати від незаконних ухвал «піратів пера».