У Національній бібліотеці України для дітей 17 квітня  розпочала свою роботу дитяча гончарна майстерня. В читальній залі демонструється фрагмент унікального керамічного панно  «Україна – Ельдорадо майбутнього». Його творить разом із дітьми відомий митець, арттерапевт, художник-кераміст із Люксембурга Паскаль Вестландт. Під час майстер-класів діти та їхні батьки опановують різноманітні техніки гончарного мистецтва. Ці заходи відбуваються на підтримку України у складний воєнний час. Їхня ідея полягає у об’єднанні дітей з усього світу.

Паскаль Вестландт – випускник школи мистецтв і торгівлі у Люксембурзі та школи мистецтв Олів’є де Серрес у Парижі. Має власну майстерню у Люксембурзі, де проводить майстер-класи з кераміки для дітей і дорослих. Митець має великий досвід роботи з дітьми, допомагає соціальним педагогам у розкритті дитячих талантів. У час жорстокого воєнного випробування Паскаль підтримує Україну і особистим прикладом переконує європейців у правильності вибору України та європейських цінностей.

Митець стверджує: «Мене вразило, коли я побачив, як обстрілюють школи. Діти не мають страждати, вони повинні бавитися, розвиватися, вчитися. І мистецтво – це один із кращих способів, через який діти можуть виразити себе, свою індивідуальність, розповісти про свої мрії. Тож виникла ідея створити спільно з дітьми з усього світу велику фреску. Ми розпочали виготовлення цієї фрески з України. У центрі – зображення України, а навкруги – невеликі плитки, що виготовляли діти з різних країн світу: Італії, Бельгії, Франції, Люксембурга, Китаю, Німеччини, Алжиру, Мароко, Мексики, Бразилії (загалом діти з понад 190 країн світу). Ці плитки – символ того, що діти з різних країн підтримують Україну». Паскаль зустрічав цих дітей у своїх мандрах Європою, країнами Африки. Він їздить на своєму мінібусику, в якому возить всі дитячі роботи, гончарний круг, інструменти для монтажу виставки, глину… З ним у мандрах його син і помічник Флорієн.

Художник вважає, що арттерапія допомагає досягти психологічної гармонії. Тому не випадково, що в час війни митець приїхав саме в Україну, щоб розпочати створення задуманого ним артоб’єкту — панно «Україна — Ельдорадо майбутнього».

Створення панно розпочалося у Львові – до низки майстер-класів долучилися читачі централізованої бібліотечної системи для дітей міста. І ось у середу 12 квітня Паскаль прибув до Києва та привіз частину виготовленого панно в НБУ для дітей.

Панно встановлено для огляду в читальній залі відділу для молодших читачів НБУ для дітей. Поряд із ним у бібліотечному просторі – Кімната казок – шедевр гончарного мистецтва відомої мисткині Ольги Петрівни Рапай. Керамічне панно «Україна – Ельдорадо майбутнього» вже налічує 2023 частинки (плитки) і має доволі потужний розмір – близько 10 метрів завдовжки та 2 метри заввишки.

Упродовж 4 днів з 17 по 20 квітня щодня, окрім суботи та неділі, за спеціальним графіком відбуватимуться майстер-класи для київських дітей.

 

Індивідуальне відвідування майстер-класів – за попередньою реєстрацією у гугл-формі.

Групові відвідування здійснюються за попереднім записом (044) 400-39-96 (сектор обліку).

Для участі у гончарній майстерці необхідно мати захисний одяг – фартух або халат, щоб не забруднитися.

Юні майстри, спробуйте себе у гончарній справі та залиште свій слід у цьому незвичайному витворі мистецтва. Позитивні емоції гарантуємо! Адже Паскаль Востеландт – справжній друг та волонтер в Україні, у Люксембурзі працює з дітьми понад 30 років і підкорив дитячі серця своєю щирістю, доброзичливістю та професіоналізмом.

Далі панно помандрує у різні куточки світу, де його будуть доповнювати своїми виробами інші діти, висловлюючи свою підтримку Україні.