Клуб інтелігенції ім. І.Пелипейка, який  об’єднав небайдужих до Гуцульщини і України, своїх коренів і своєї історії, до краєзнавства, літератури, виховання молоді людей, в останню середу кожного місяця збирається на  засідання, щоб обговорити пам’ятні події, презентувати книжки, зустрітися з цікавими гостями.

Цього року засідання проходять в іншому ключі — це зустрічі з талановитими родинами Косівщини, які принесли славу своєму краєві в мистецтві, культурі, літературі.

31 травня 2023 року в світлицю  Косівської центральної міської бібліотеки на чергове засідання Клубу запрошена родина Радишів, де презентувалася упорядкована ними книжка «Пісні, які співали в с. Острові Галицького району». На жаль, із-за певних причин  Богдан та Євдокія Радиші  не змогли бути присутніми на цьому інтелектуальному святі.

Модераторка заходу — Аделя Григорук — заслужена працівниця освіти України, членкиня НСПУ нагадала присутнім, що співупорядник  цього видання, Мирослав Радиш, народився в родині Євдокії та Богдана Радишів. Батько —  Богдан Ілліч – знаний талановитий поет, член Національної спілки письменників України, автор понад тридцяти книг, має фах художника декоративного мистецтва, багато років викладав композицію у Косівському училищі ПДМ. Мати —  Євдокія Олексіївна — викладачка математики КУПДМ. Саме вони дали мудре, всебічне виховання синові, скерували його в дивовижний мистецький простір, і зараз Мирослав —  член Національної спілки художників України, член правління Косівської регіональної організації НСХУ, викладач композиції і роботи в матеріалі на відділі художнього дерева у Косівському інституті ПДМ ЛНАМ, заслужений художник України, лавреат мистецьких премій.

Презентуючи книгу «Пісні, які співали в с. Острові Галицького району», що вийшла в косівському видавництві «Писаний Камінь», Аделя Григорук детально зупинялася на тематиці пісень, демонструвала фотографії, що ввійшли в збірку, щоб донести присутнім не тільки історію, але й голос цього села, який не загубиться  завдяки упорядникам видання, хоча село, на жаль, уже майже зникло з мапи України.

На увагу вартувала кожна пісня, яку співали колись у мальовничому  селі Острові, де народилася Євдокія Пшик-Радиш і яке розкинуте  у 10-ти кілометрах від Дністра. Там повноцінно вирувало життя, працювала хата-читальня, драматичний гурток, дитячий садок, товариство «Сокіл», молодіжний хор, що співав пісні, які пам’ятає старше покоління, до якого належить Є.Радиш. Поставою та стилем одягу вражають  жителі села, зображені на фотографіях, що доповнюють цю збірочку.

Розповідь Аделі Григорук перепліталася із виступами народно-аматор-ського фольклорного колективу «Осіннє золото» під керівництвом Зоряни Романів, у виконанні якого мелодійно звучали пісні з цього видання: «Боже великий єдиний», «Гей там на горі Січ іде», «Коли ми вмирали», «Копав козак кринеченьку»,  «Лист до матері» на вірші Б.І. Радиша та музику Л.П. Чупринчук. Ведуча також прочитала щемливу поезію Богдана Радиша « Неперспективне село», яка завершує збірку і яка викликала у слухачів глибоке зворушення.

Наприкінці виступив Мирослав Богданович Радиш, який подякував  Аделі Григорук за високу майстерність представлення пісенного збірника.  Щирі слова було адресовано фольклорно-аматорському колективу «Осіннє золото» за виконання пісень із упорядкованої ним із мамою книжки.

Захід пройшов у  дружній та позитивній атмосфері. Такі події надовго залишаються в пам’яті, наповнюють  душу світлими і чистими емоціями, вселяють віру в те, що інтелектуальна праця на благо свого народу завжди є необхідною і знаходить вдячність у серцях сучасників.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції 

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».