23 – 26 серпня на Бережанщині проходили святкові заходи з нагоди Дня Державного Прапора України, 27-ї річниці проголошення Незалежності України та Дня міста Бережани.

23 серпня на площі Ринок міста Бережани відбулося урочисте підняття Державного Прапора України – одного з головних символів Української Держави! Захід відбувся за участі голови райдержадміністрації Ігоря Гринкевича, голови районної ради Василя Білика, міського голови Володимира Музички, військових ЗСУ, учасників і ветеранів АТО, ООС, представників територіальних громад, установ та організацій, політичних партій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості.

Під синьо-жовтими кольорами з покоління в покоління ми, українці, боролися й боремося за власну свободу та волю України. Сто років тому наше знамено стало офіційним стягом Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, які об’єдналися в єдину Соборну Українську Державу. Його решетили ворожі кулі в національно-визвольних змаганнях, за нього карали Сибіром в епоху шістдесятників. Із ним ми добилися  Незалежності й відновили власну державу 27 років тому. З ним захищали барикади на Майдані і ним вкривали загиблих Героїв Небесної Сотні. За цей  прапор окупанти вбивали й катували патріотів на Донбасі та в Криму…

Прозвучав Державний Гімн України. Керівники району та міста, представники громади поклали квіти до пам’ятника Т. Шевченку. Юні патріоти подарували присутнім гарний настрій, презентувавши хореографічний флешмоб. Було проведено майстер-клас із виготовлення зразків атрибутики державної української символіки, щорічний конкурс-пленер юних художників «Вулиці рідного міста».

У Бережанському районному будинку культури з нагоди Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України відбулися урочистості й святковий концерт «Молюсь за тебе, Україно». На заходах були присутні керівництво району та міста, військовослужбовці, громадські активісти, держслужбовці структурних підрозділів райдержадміністрації, районної, міської, сільських рад, представники установ та організацій, громадськість краю. Хвилиною мовчання учасники дійства вшанували пам’ять Героїв України, зокрема Героїв Небесної Сотні, Героїв нинішньої війни з московськими агресорами й терористами на сході України, усіх захисників України, військових і цивільних, які загинули внаслідок бойових дій, від агресії російсько-окупаційних військ.

Із доповіддю виступив голова райдержадміністрації Ігор Гринкевич, котрий привітав присутніх із найбільшого державного свята українського народу – із Днем Прапора та Днем Незалежності України, подякував усім за плідну працю, побажав миру, злагоди й достатку. Урочистості завершилися святковим концертом за участі народних та зразкових аматорських колективів міста та району, студії «Арт-Крок».

Перед присутніми натхненно виступали учасники народного аматорського хору «Просвіта» (хормейстер Євгенія Біркова), народного аматорського театру української пісні «Золота Липа» РБК (кер. Марія Венгринович-Попівняк), зразкового аматорського дитячого театру «Зернятко» (кер. Галина Єлісевич), народного аматорського гурту «Берег Жанни» (кер. Марія Варчак), дует у складі Олени Рудіч та Ігоря Варчака, дівоче вокальне тріо у складі Анастасії Андрощук, Вікторії Івасіків та Аліни Кміти, солісти Вікторія Івасіків, Аліна Кміта, Анастасія Андрощук (зразкова вокальна студія «Арт-Крок», кер. Роксолана та Роман Видиші). Танцювальні номери презентували ансамбль естрадного танцю «Екстравагант» (кер. Марія Щербата) і зразковий ансамбль танцю «Розмарія» Бережанської школи-гімназії ім. Б. Лепкого (балетмейстер Марія Кузів). Святкового настрою, окрім патріотичної тематики концерту, додавали  виставки народного декоративного мистецтва та експозиції місцевих музеїв, які демонструвались у холі РБК.

24 серпня до Дня Незалежності України в Бережанах відбулися молебень за процвітання й благополуччя України, який провели священики різних християнських конфесій, концертне дійство за участі дитячих художніх колективів,  дитяча ігрова розважальна програма «Ми діти твої, Україно».

У музеях міста із нагоди свята проводився День відкритих дверей. При вході в Ратушу діяв книжковий ярмарок міського музею книги. Цікаво проходили майстер-клас із виготовлення прикрас для дітей, дитяча ігрова розважальна програма «Ми діти твої, Україно». У виставковому залі ДІАЗу діяла виставка «Архітектурний вернісаж міста Бережани» у творчих роботах постійної учасниці пленеру-конкурсу «Вулиці рідного міста» Наталії Барни.

У неділю, 26 серпня, в парку біля замку Синявських відбулося святкування Дня міста Бережани. Із привітальним словом до присутніх звернувся міський голова Володимир Музичка. Грамотами міської ради за вагомий внесок у розвиток міста, сумлінну працю та з нагоди святкування Дня міста нагороджено соціальних працівників, представників комунальних установ, галузей освіти, культури. Було вручено подяки юним жителям – учням міських шкіл за активну життєву й громадянську позицію, особистий внесок у благоустрій міста. Відзначено учасників і переможців Х-го щорічного конкурсу-пленеру юних художників «Вулиці рідного міста». На території парку працювали дитячі атракціони. У міській  бібліотеці ім. Б.Лепкого провели вікторину «Минуле і сучасне міста Бережани».

У рамках святкування Дня міста проходив також благодійний ярмарок, зібрані на якому кошти будуть направлені на придбання медичного обладнання для дитячого відділення Бережанської ЦРКЛ.

Тетяна Будар.