14 жовтня –  такі важливі свята для всіх українців:  Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника і захисниць України, створення УПА та День українського козацтва, а ще – це  День народження Гостомеля. До цього свята благодійний фонд “Перемога України” виступив з ініціативою про створення патріотичного та надихаючого муралу в улюбленому місці відпочинку гостомельчан – в парку «Щасливий». Мурал містить у собі елементи українського народного мистецтва (петриківський розпис) та української культурної символіки. В центрі композиції – зображення літака «Мрія» як символа початку відродження та відновлення Гостомеля.  

Цікаві факти:

  • Загальна площа муралу – 1179 м. кв метрів
  • На нього пішло біля 300 кг. фарби
  • У створенні муралу взяли участь гостомельчани – доросли та діти. Вони активно допомагали малювати. А ще маленькі художники залишили жовті та блакитні відбитки своїх рук на малюнку.

Відео

сюжет Espreso.TV https://youtu.be/GJMvYaO3r5s

відео з дрона https://youtu.be/c6NYsOIm3WU

Ідея проекту

Під час повномасштабного вторгнення країни агресора Гостомель один з найперших населених пунктів країни, які були атаковані та зазнали значної руйнації. Протягом двох місяців йшли тяжкі бої за північну частину країни, околиці Києва, включаючи Гостомель, який був епіцентром боїв за столицю.  Зрештою  ворог відступив, а території були звільнені. За два місяці бойових дій, містечко зазнало значних руйнацій, багато людей постраждали від війни, лишилися своїх домівок, змушені були покинути місто. 

Сергій Регеда, директор благодійного фонду “Перемога України”: “Сьогодні Гостомель повертається до життя, відновлюється, багато людей з тих хто вимушено покинув селище повертається, тому що дім є дім. Кожен всіма силами відновлює своє життя та життя громади. Попри усі втрати та біль, які змушена переживати вся  країна, українські  воїни продовжують воювати, звільняти нові міста, селища   та боронити нашу свободу, решта українців не втомлюються волонтерити та відбудовувати  майбутнє країни знову. Українці будуть виборювати свою свободу та незалежність аж до самої перемоги, бо українці  — незламні. Саме  це ми хочемо розказати та показати своїм проєктом”.

Художник Сергій Редьога, автор ідеї: “В малюнку зосереджені елементи, які несуть в собі глибоку символіку величності українського народу, наприклад для довгої алеї взято візерунок української вишиванки, який символізує  здоров’я та красу, щасливу долю й родову пам’ять, порядність та чесність, любов та святковість. Крім того, вишиванка – це ще й оберіг. Вишиванка – не просто елемент етнічного одягу, це багатство нації, яке несе у собі глибинний сенс. Вишиті орнаменти мають в собі зашифроване послання наших предків, які використовували вишиванку як оберіг. На малюнку вона простягається, як рушник, який брали із собою в дорогу чумаки, військові, заробітчани та усі, хто надовго відлучався від рідної домівки. Рушник був символом побажання щасливої долі у майбутньому і пам’яті про рідний дім, а тому – найдорожчим подарунком матері в дорогу синові, коли той вирушав у нове життя. Під час проводів до армії, рушниками обвішували молодих хлопців, бажаючи цим самим щасливої служби і благополучного повернення додому. Виряджаючи сина в далеку дорогу, мати дарувала йому вишитий рушник. При цьому, бажаючи щастя, вона говорила: «Нехай стелиться тобі доля цим рушничком!». 

Далі на малюнку йде зображення літака “Мрія”  на фоні петриківського розпису, у якому теж криється глибока символіка, наприклад – вершина краси природи та краса рідного краю, дівочої краси, сонця, пробудження та відродження. 5 грудня 2013 року петриківський розпис було внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Таким чином ми хочемо показати ті цінності, які є невіддільною частиною української нації, які ми шануємо, якими пишаємось,  за які ми боремось, які надають нам хоробрості та наснаги боротись до перемоги, бути незламними та не скореними вчора, сьогодні і назавжди.”

Про благодійний фонд «ПЕРЕМОГА УКРАЇНИ»

Засновники та волонтери БО «Благодійний фонд «ПЕРЕМОГА УКРАЇНИ» розпочали свою активність наприкінці лютого 2022 року, з початком відкритого нападу російської армії на територію України. Ми просто не могли стояти осторонь і почали робити все можливе, щоб допомагати та наближати нашу перемогу, Перемогу України! Спочатку це була волонтерська діяльність в різних регіонах України, куди нас розкидала війна, а згодом ми об’єднались та зареєстрували наш Благодійний фонд, щоб зробити нашу допомогу більш структурованою та ефективною. Основна частина нашої команди – з Гостомеля та Бучі, які так сильно постраждали від обстрілів та жорстоких дій окупантів. Тому наша робота та підтримка в першу чергу спрямована на максимальну допомогу та відродження цього регіону.