Поважне представництво чи не з усіх куточків держави з’їхалось із нагоди 70-річчя створення відомчої воєнізованої охорони Міністерства енергетики та вугільної промисловості України під головуванням Героя України, Заслуженого енергетика України, Почесного енергетика України, голови цієї ГО, почесного жителя міста Новодністровська Семена Ізрайлевича Поташника.

Вітаючи колег і потужну команду воєнізованої охорони трьох Дністровських станцій на найбільшій в Україні, одній із найбільших у Європі та серед п’ятірки найпотужніших у світі гідроакумулюючій електростанції, патріарх вітчизняної енергетики сердечно поздоровив шановну когорту колег та тих, хто забезпечує охорону і безперебійну роботу усіх енергетичних об’єктів. Щиро пошановуючи працю воєнізованої охорони, Семен Ізрайлевич із особливою теплотою щиро привітав мужніх і відповідальних фахівців від імені ради старійшин енергетиків держави.
Ювілейну естафету привітань продовжив Почесний енергетик України, котрий 25 літ очолював ДП «Управління ВОХОР», Валерій Федорович Буняк, коротко окресливши історію створення відомчої воєнізованої охорони, що бере свій початок із 5 грудня 1946 року, коли Рада Міністрів СРСР своє постановою затвердила відповідне положення. Також він наголосив на тому, що відомча воєнізована охорона наразі функціонує на підставі ЗУ «Про електроенергетику», а саме статті 19 «Охорона об’єктів електроенергетики».
Щирими оплесками із глибокою повагою до тих, хто несе почесну службу, сприяючи ефективній і безперебійній роботі об’єктів енергетичної галузі, зустрічали запрошені й учасники цього ювілейного зібрання вітальні виступи начальника Управління фізичного захисту, промислової безпеки та охорони праці Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Олега Миколайовича Усачова, котрий зачитав особисту вітальну телеграму профільного Міністра Ігоря Насалика; заступника генерального директора ДП «Управління відомчої воєнізованої охорони» Дмитра Петровича Дейнегу, заступника голови ГО «Всеукраїнська рада ветеранів праці енергетики» Зою Павлівну Томаш та інших гостей. Особливо урочистими були миті нагородження грамотами та відзнаками різних рівнів. До привітань долучилися перший заступник директора філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» В’ячеслав Степанович Клим, директор філії «Дністровська ГЕС» Володимир Миколайович Шевчук, головний інженер ПАТ «Дністровська ГАЕС» Григорій Петрович Зінченко та Новодністровський міський голова Анатолій Іванович Болдашев, котрий, зокрема, розповів присутнім про здобутки та перспективи міста енергетиків і нагородив грамотами керівників загонів охорони, що працюють на Дністровських станціях.
Продовженням розширеного виїзного засідання став перегляд відеофільмів про трагічну історію аварії на Чорнобильській АЕС на відстані уже більше 30 літ від того фатального дня, роботу воєнізованої хорони Дністровської ГЕС-1 та початок будівництва і становлення Дністровської ГАЕС.
А вже особливої піднесеності цьому поважному зібранню додали виступи новодністровських талантів. Квартет «Інтермеццо» у складі Дарії Білоконь, Дар’ї Лотоцької, Дар’ї Димитрюк і Ксенії Малджан із самого початку розчулив душі мужніх і сильних чоловіків, виконавши пісню «Горобиний біль», яка була присвячена новодністровським АТОвцям і написана місцевими авторами Інною Гончар та Михайлом Рожком і прозвучала на фоні відзнятого відеокліпу; а наприкінці зустрічі дівчата серед осінньої похмурої природи нагадали гостям про радісні миті «Веснянкою». Патріотичними мотивами та любов’ю до рідного праотчого краю направду зворушили юні солісти Валентина Бесараба, Анастасія Кобзар та Дарія Білоконь. А яскраві фінальні акорди зі щирими побажаннями щастя добра і любові на згадку від міста енергетиків подарував подружній дует Нелі та Віктора Паламарчуків. Щирим доповненням пісенних подарунків стали побажання подальших успіхів та відданості рідній землі від начальника відділу культури Новодністровської міської ради Альони Анатоліївни Присакар.
І вже насамкінець, у заключному слові, глибоко вражений високим рівнем організації цього розширеного засідання та його промовистим і високопрофесійним пісенним доповненням, Семен Ізрайлевич Поташник ще довго дякував усім і кожному, хто доклав максимум зусиль до цього успіху, зауваживши, що найближчий ювілей охоронці й ветерани енергетики із задоволенням знову стрічатимуть саме на Дністровській ГАЕС.
Із таким гарним і піднесеним настроєм учасники засідання ще довго фотографувалися на пам’ять про зустріч на Дністровській ГАЕС, а згодом із задоволенням оглянули масштаби будівництва унікальної гідроспоруди та діючих Дністровських ГЕС-1 і ГЕС-2.

Інна Гончар, фахівець зі зв’язків з громадськістю Дністровської ГАЕС
Фото Руслана Волошина

image-10