Скала-Подільська – містечко унікальне, славне своїм історичним минулим та не менш цікавим сьогоденням. Таким його роблять люди, які тут живуть. Два роки діє у містечку творче об’єнання митців «La Skala», у колі якого згуртувалися талановиті поети, науковці, художники, народні майстри. Сьогодні у них свято: світ побачила перша збірка творів членів об’єднання, яку назвали по-домашньому тепло – «першою ластівкою». І справді, перша поетична збірка схожа на свіжий подих весни, надії, яку приносить ця граціозна птаха людям на своїх крилах.

Ідея згуртувати усіх творчих людей належить Євгенові Шпаку – відому на Борщівщині художнику, директору Скала-Подільського краєзнавчого музею. Митець завжди у творчому неспокої і пошуку, сидіти склавши руки не звик, тому й інших залучає до праці. Очолила новостворену спілку молода  талановита поетеса Аліна Червоноока. Одними з перших членів стали молоді поети Олеся Москавлюк, Марія Бойко, Іванна Притка, Сніжана Ковток, Олександр Горобець, Ігор Човник. Поруч із молоддю дорогою творчості крокують старші і досвідчені поети. У деяких за плечима уже чималі досягнення, визнання, видані збірки. Найперше слід згадати нашого земляка, відомого майстра поетичного слова, члена Національно спілки письменників України Євгена Зозуляка, який став літературним редактором збірки.  До слова, Євген Зозуляк у співавторстві із Олесею Москавлюк написав славень для творчого об’єднання, у якому є такі слова:

«Зійшлися юні і поважні віком,

Сусідять мудрість й молодий талант.

І вірять: звідси пісня понад світом,

Аж до «La Skala» долетить в Мілан».

У своєму виступі редактор збірки Аліна Червоноока наголосила: збірку назвали саме так тому, що назви їхнього містечка і відомої міланської опери дуже співзвучні і дуже символічні. Колись у цій опері співав відомий на весь світ оперний співак Мирослав Скала-Старицький, що був родом зі Скали-Подільської. На афішах він писав, що є українським співаком, а псевдонім взяв собі із назви рідного подільського містечка, за яким тужив усе життя.

Кожному, хто представив свою творчість у збірці, є що сказати. Адже у більшості митців за плечима чимало життєвих випробувань. Однак ніякі біди чи епохи не зламали  палкої любові до слова. Щемом у серці озиваються поетичні рядки Степана Мартюка, Ірини Капаціли, Олександри Богачової, Павла Трембовецького, Лариси Селезньової, Івана Наконечного, Левка Биця, Надії Калуцької, Христини Янюк, Саші Войка, Наталії Дорож, Ірини Дубчак. Звучать стоголосо пісні авторства Алли Собіщанської і композитора й співака Василя Кирилюка, які вони майстерно виконали.

Така спорідненість поколінь тішить, адже поряд із іменитими майстрами слова молоді поети мають унікальну нагоду шліфувати свій дар, тягнутися до висот творчості через призму досвіду і підтримки старших колег по перу. Радісно ще й від того, що ініціаторами виходу збірки у світ слала саме молодь. Ці невтомні молоді люди по крупинці збирали матеріали, поетичні і прозові твори і зібрали всіх під одним творчим дахом для спільної праці. Це велика і сподвижницька праця, якій ще дадуть оцінку нащадки.

Усе, що є у цій книзі – уже історія. Бо то не лише поетична збірка. Відкриває її стаття наукового співробітника Скала-Подільського краєзнавчого музею Оксани Ундерко «Постаті «з Божою іскрою в грудях»: короткий огляд літературно-мистецької спадщини Скали-Подільської». Заслужений журналіст України, редактор борщівського часопису «Галицький вісник плюс» Петро Довгошия  називає пані Оксану «Нестором –літописцем сьогодення». За фахом – вчитель-історик, пані Оксана веде й пошукову роботу, дописує до газет і журналів, проводить наукові й історичні розвідки для музею селища. Саме цій невтомній жінці вдалось віднайти на попелищі історії забуті імена і повернути їх славу нащадкам. Про них вона майстерно розповідає у своїй статті. Це, передусім, громадський діяч Микола Анастазієвський, живописець і різьбяр Антін Шурма, письменник Лев Сапогівський (справжнє прізвище Лев Василович), драматичний актор Василь Юрчак, священик Олександр Левицький та його син – хоровий диригент і співак Модест Левицький, церковний дяк, громадський діяч Григорій Старицький, ну і звичайно ж всесвітньо відомий оперний співак Мирослав Скала-Старицький, який ще дитиною співав у крилосі Святомиколаївської церкви у Скалі-Подільській. Така ось плеяда імен наших земляків, якими маємо пишатися і ставити у приклад дітям.

Видання, що побачило світ, дуже насичене, яскраве і різнопланове. Бо тут зібрано не лише поетичні твори, але й твори митців пензля, графіки, народних майстрів. Найперше, тішать око фоторепродукції  картин художника-живописця Євгена Шпака, робіт молодого талановитого графіка Андрія Дольного (йому належить авторство обкладинки книги),  писанки і ляльки-мотанки народного майстра Ірини Харатін, які насправді прикрасили збірку.

Презентація першої збірки талановитих жителів містечка перетворилася на незабутнє свято. Його організатори – Аліна Червоноока, Євген Шпак і Олеся Москавлюк підготували дуже цікавий і незвичний сценарій дійства. Спочатку ведуча розповідала про окремих митців, потім вони виходили на сцену і читали свої поезії. Подарували низку цікавих номерів працівники місцевої музичної школи разом зі своїми вихованцями, а у залі експонувалася виставка картин Євгена Шпака і роботи народних майстів Ірини Капаціли, Андрія Дольного, Ігоря Човника.

Приємно також, що своє сприяння у виході першої збірки у світ надали депутати Скала-Подільської об’єднаної територіальної громади і її голова Віктор Мирончук. Коли є розуміння влади і людей, то є надія, що все у нас буде добре.

Хочеться побажати талановитим землякам, аби за «першою ластівкою» незабаром знялися у вирій творчості і наступні, не менш цікаві проекти.

Ірина Мадзій.