Революція Гідності в Україні сколихнула всіх хвилею нечуваного патріотизму, показала надзвичайну важливість національної ідеї. Із нагоди п’ятої річниці Революції Гідності ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні, тих, хто зробив перший крок назустріч небезпеці, не шкодуючи здоров’я і життя заради спільного блага. Згадуємо про визначні та страшні події зими 2013–2014 рр., що змінила нашу державу раз і назавжди. Своїми спогадами, щирими думками з читачами ділиться активний учасник Революції Гідності, війни на сході України Петро Григорович Кузів.

– Ви один із тих наших краян, хто пройшов увесь Майдан. Ви не «світилися», не знимкувалися задля піару, а сумлінно виконували свої завдання й мужньо йшли до переможного кінця. Дух Майдану, як відомо, спонукав опісля влитися в ряди бійців на нинішньому східному фронті. Із якими відчуттями Ви підійшли до 5-річчя Революції Гідності?
– Моє серце переповнене емоціями. Дякую Богу, що залишився живий після Майдану й АТО. Найперше щиро дякую всім, хто брав активну участь у Майданах, Революції Гідності, в неоголошеній війні на сході України з лютим московським ворогом. Схиляю низько голову перед загиблими Героями Небесної Сотні, їх батьками і близькими, воїнами світла, полеглими за волю й кращу долю України. Мав нагоду вкотре переконатися, що воля українцям ніколи не давалася легко і без бою.

– Однак (ціною численних жертв, на жаль) Майдан усе ж у лютому 2014-го переміг. Які найвагоміші його здобутки?
– Те, що в столиці України – Києві ми відстояли гідність і європейський вибір українців, вигнали з президентства московського посіпаку – бандита-Януковича і його поплічників, підняли на високі щаблі українську мову, нашу справжню історію, національну культуру, свідомість, бойовий дух молоді й старшого покоління – уже записано в новітню історію нашої держави.
Ми відчували себе січовиками, адже Майдан нагадував Січ – зі своїми строгими порядками й законами. Ми сміливо протистояли найманим тодішньою злочинною владою «беркутівцям» і «тітушкам». Й тішило душу те, що люди тисячами приїжджали сюди зі всіх областей України. Багато киян, мешканців різних міст і сіл, проявляли надзвичайне благородство й милосердя, терпіння, завзятість і тверду віру в нашу перемогу. До того ж, відчувалася присутність Божих сил.

– Пане Петре, як, на Вашу думку, змінилася Україна після Євромайдану?
– Україна змінилася, і багато українців змінилося. Однак колишня корупційна система ще не відійшла. Можновладці старої системи ухиляються від реформ, хочуть нівелювати ті паростки добрих змін, які вже зійшли й міцніють. Деякі людці при владі далі розводять свої корупційні схеми, та хай запам’ятають, що прийде час, і за все прийдеться їм відповісти. Вони будуть нарешті покарані. Цьому неодмінно допоможе кров Небесної Сотні, яка не була пролита намарно.
Наша ненька-Україна зміниться, коли серед народу буде єдність. І ми неодмінно подолаємо всіх ворогів, тільки ставши дружніми й сильними, справжніми господарями на своїй землі.

– Сердечно дякую за відверту змістовну розмову.

Інтерв’ю вела Тетяна Бідзіля.