10 червня стало знаковою подією в історії вітчизняної гідроенергетики – під час візиту на Дністровську ГАЕС Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман особисто взяв участь у пускові третього гідроагрегату, на якому напередодні успішно було проведено усі пуско-налагоджувальні роботи.

Поважна делегація у складі Віце-прем’єр-міністра України Володимира Крістіона та Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, Голови НКРЕ КП Дмитра Вовка, заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександра Светеліка, генерального директора ПАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти оглянула верхню водойму, комплектний розподільчий елегазовий пристрій (КРУЕП-330 кВ). Після доповіді чергового головного щита управління генеральному директору компанії про оперативну обстановку на станції та наявність дозволу диспетчера енергосистеми здійснити автоматичний послідовний пуску трьох гідроагрегатів директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота детально прокоментував, що саме відбувається у ці хвилини на станції, а відтак – усі стали свідками історичної миті: гідроагрегат № 3 успішно вийшов на номінальну потужність 324 МВт і вперше в історії держава отримала електроенергію, вироблену трьома гідроагрегатами Дністровської ГАЕС загальною потужністю 972 МВт. А вже далі делегація на чолі з головою Уряду побувала у машинному залі, ознайомившись зі станом якості та надійності роботи гідроагрегату № 3, зокрема перевірити особливості його вібраційного та температурного режиму. На 48 та 58 відмітках головні учасники події спостерігали за обертанням верхньої частини валу, роботу агрегатного контролера, системи регулювання, систем збудження та віброконтролю агрегату, на власні очі пересвідчившись у масштабах здійсненого людським розумом та створеного робочими руками, адже маса валу турбіни становить 100 тон, робочого колеса – 120 тон, ротору – 780 тон, загальна обертова маса складає більше 1 000 тон, розхід води через турбіну – 270 м куб. за секунду.

В унісон із упевненими голосами гідроагрегатів «Слава», «Вікторія» та «Надія» Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман щиро привітав генерального директора компанії, керівництво та колектив Дністровської ГАЕС, генпідрядника та усіх задіяних у будівництві організацій і підприємств зі знаковою подією із подякою за сумлінну працю і вагомий внесок у розвиток енергетичного потенціалу Батьківщини. Сердечними потисками рук обмінявся глава Уряду із патріархом вітчизняної гідроенергетики, героєм України Семеном Ізрайлевичем Поташником та народними депутатами Максимом Бурбаком, Оксаною Продан, Григорієм Тімішем, Миколою Федоруком, Іван Рибаком та Вадимом Денисенком та численними гідробудівцями.

Про енергетичний потенціал Об’єднаної енергосистеми України та подальші плани йшлося у виступах голови Уряду Володимира Гройсмана, заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександра Светеліка, генерального директора ПАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти та інших учасників на розширеній нараді за участю представників місцевої та обласної влади, проектувальних та субпідрядних організацій, виробників обладнання та колективу станції.

Своїми враженнями про нинішню подію на Дністровській ГАЕС та її вагомість для енергетичної незалежності держави поділився Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман із численним представництвом засобів масової інформації, що прибули на Дністровську ГАЕС.

Тож цієї днини усі, хто мав можливість бути причетним до історичної дати в історії будівництва найбільшого енергетичного об’єкта, який реалізовується в Україні за останніх десять років, пересвідчилися, що українці мають вагомий потенціал, аби власними силами та коштами споруджувати станцію такого масштабу, станцію, котру внесено до переліку пріоритетних енергетичних проектів, як і до оновленої Енергетичної стратегії до 2030 року.

Інна ГОНЧАР, фахівець зі зв’язків з громадськістю

філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС»

Фото автора

groyDSC04078

groyDSC04083

groyDSC04116

groyDSC04160