Молоді українські письменники можуть заявити про себе в США. Таку можливість матиме кожен, хто візьмете участь у Міжнародному конкурсі есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури». Твори переможців будуть опубліковані в Чикаго. Найкращі есе і новели визначатимуть відомі письменники, зокрема Любко Дереш, Мирослав Дочинець та Надія Гуменюк. Подбали організатори і про спеціальні відзнаки та фінансові заохочення.

Стартує Міжнародний конкурс есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури», учасниками якого можуть стати українські прозаїки віком від 15 до 40+ років. Його організатори – Національна спілка письменників України («Кабінет молодого автора»), редакція журналу «Ukrainian people» (Чикаго, США), видання «Українська літературна газета» (Київ, Україна), компанія «Jobian» та креативна аґенція «Баляндраси» – пропонують авторам представити есе і новели, в яких би розкривалася тема праці / роботи / професії.

Про що написати твір

«Сьогодні модно писати про те, як стати успішним. А ми пропонуємо вийти за межі цього напрямку і розкрити тему праці і роботи настільки глибоко й широко, наскільки це дозволяють жанри есе і новели. Ви можете розповісти про все, що стосується праці / роботи / професії. Будь-якої. Це можуть бути як теплі історії про звичайних трудівників, про роботу яких мало хто замислюється, так і розповіді про відомих професіоналів – майстрів у будь-якій сфері. Пишіть цікаві історії про ваших рідних і близьких (і про вигаданих персонажів), а також – про життя українських трудових мігрантів», – розповідають організатори.

Номінації

Художні твори можна надіслати на одну з номінацій – «Есе» або «Новела», в кожній із яких будуть відзначені три перші місця. Для 15–18-річних учасників ці ж номінації винесені в окрему вікову категорію, якою опікуватиметься Київська Мала академія наук та Litosvita.

Журі

Оцінюватимуть учасників відомі письменники, редактори та літературознавці: Любко Дереш, Мирослав Дочинець, Ольга Руда, Олег Соловей, Надія Гуменюк, Юлія Бережко-Камінська, Ольга Сухомлин (Ольхова). До журі номінації 15-18 років долучено також програмну директорку Litosvita Світлану Привалову та директорку КМАН Ірину Поліщук.

Публікації переможців

Твори переможців конкурсу «WorkStory» будуть опубліковані на сторінках найвідомішого журналу української діаспори в США «Ukrainian people», в «Українській літературній газеті» та на їхніх інтернет-ресурсах, на сайті і в окремій збірці Київської Малої академії наук, у партнерській роман-газеті «Дебют» та в кількох провідних літературних інтернет-виданнях України, зокрема, на сайті Національної спілки письменників України та «Літературної України».

Твори юних переможців додатково будуть опубліковані на сайті КМАН.

Премії та спецвідзнаки

На переможців номінацій «Есе» та «Новела» чекають грошові премії від співорганізатора конкурсу – компанії Jobian, а саме:

Перші місця – 3 тис. грн;

Другі місця – 2 тис. грн;

Треті місця – 1 тис. грн.

Два переможці – автори віком від 15 до 18 років, які посядуть перші місця в кожній номінації, отримають премії від креативної агенції «Баляндраси» – по 3 тис. грн.

Також будуть вручені заохочувальні спецвідзнаки:

  • за «Найоригінальніший твір та високу літературну майстерність» від програмної директорки Litosvita, експертки УКФ Світлани Привалової та сертифікат на 2000 грн на навчання в Litosvita.
  • за «Найкращий твір про трудових мігрантів» від письменниці, авторки книги «Шлях до себе» про життя і роботу за кордоном, викладачки Інституту комунікації, медіа та ІТ Університету прикладних наук Ганзе (м. Гронінген, Нідерланди) Оксани Лозинської.

 

Умови участі

До участі запрошуємо авторів України та української діаспори віком від 15 до 40+ років. Надсилайте тексти українською мовою (один від автора) обсягом до 15 тисяч символів (із пробілами), які не відзначені перемогами в інших літературних конкурсах.

Роботи приймаємо в електронному форматі в текстовому редакторі Word на ел. пошту berkam29@gmail.com, а фрагмент твору (будь-який, обсягом до 1000 знаків) кожному автору необхідно розмістити на своїй сторінці у Facebook, обов`язково тегнувши: #Національна_спілка_письменників_України, #Ukrainian_people, #Українська_літературна_газета, #Jobian, #Баляндраси.

Оцінювання

Журі оцінюватимуть твори за 10-бальною системою, враховуючи оригінальність

ідеї, літературну майстерність автора, логічність викладу, коректність тощо.

Відверто неграмотні тексти журі до розгляду не братимуть.

Окремим параметром, який враховуватиметься журі як дорадчий, буде кількість лайків під оригінальною публікацією автора (уривок до 1 000 знаків) із зазначенням усіх необхідних хештегів. 100 «уподобайок» дають учаснику умовний 1 додатковий бал. Кількість «уподобайок» буде підрахована 2 березня. Усе, що буде виставлено користувачами соцмережі після цієї дати, до уваги не братиметься.

Оформлення творів

Надсилаючи твір, у темі листа необхідно зазначити назву конкурсу, номінацію («Есе» або «Новела») і своє прізвище.

Творча робота передбачає наявність титульної сторінки, на якій зазначаються:

  • назва роботи,
  • прізвище та ім’я автора,
  • дата народження,
  • місце проживання (населений пункт),
  • актуальний контактний телефон,
  • електронна пошта
  • посилання на власну сторінку у Facebook;
  • посилання на розміщення фрагменту твору у Facebook.

В оформленні не допускається використання рамок та інших кольорових прикрас!

Терміни

Початок прийому творів – 1 січня 2021 року, закінчення – 1 березня 2021 року. Оголошення результатів – після 15 квітня 2021 року, але не пізніше 1 травня 2021 року.

Юлія Бережко-Камінська