«Хвалебних од Івану вистача.
 Він заслужив на шану і повагу,

 бо, не прогнавши янгола з плеча,

 створив для нас “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГУ».

Сергій Коваль

2 березня 2024 року в громадському просторі «Вільні» м. Косова відбулася творча зустріч з Іваном Малковичем. Тут зібралися люди, небайдужі до чистоти духовних криниць, наділені великою любов’ю до книги та поетичного слова, які виросли з книжками, на яких стоїть веселий логотип А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА.

Христина Станіщук — модераторка — звернулася до присутніх зі словами:

« Сьогодні щиро зустрічаємо і вітаємо нашого гостя, рок-зірку українського книговидання, засновника та директора  А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, улюбленця книгоманів, людей  від 2 до 102 років, неймовірну особистість, культурного діяча, письменника — Івана Малковича».

Христина Станіщук — ініціаторка і модераторка власного книжкового клубу «Читаємо Вільно», який задумала ще в січні створити  в Косові. Вона коротко зупинилась на роботі клубу, мета якого —збирати небайдужих, об’єднувати їх однією мовою, одними думками. Кожні два тижні, по четвергах,  у вечірні години у просторі будуть проводитись читання. Напередодні у соцмережах в анонсі буде повідомлятись про те, яку книжку читатимуть і обговорюватимуть. «Іван Малкович — уродженець нашого краю, а тому цією неймовірною подією, з легкої руки Івана Антонович, сьогодні ми відкриваємо власний книжковий клуб «Читаємо Вільно» і запрошуємо приєднуватись до клубу», — промовила Х.Станіщук. 

Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх, хто  загинув у боротьбі за Незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, за те щоб ми мали змогу вчитись, працювати і продовжувати жити.

Модераторка подякувала гостеві, що завітав на Косівщину, і зазначила, що цей простір дав нове життя Косову, новий поштовх творчості, культурі, новий подих розвитку принципів особистості.   «Висловлюю свою вдячність за запрошення. Радий бути тут з вами, побачити Косів з нового погляду, якого я не знаю і не знав раніше», — розпочав свою розповідь Іван Малкович. 

 Іван Малкович — український поет і видавець, власник і директор видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, член Національної спілки письменників, лавреат премій «Бу-Ба-Бу» (1987), «Благовіст», імені В. Свідзінського (2016),  Національної премії  України ім.Т.Шевченка (2017), кавалер міжнародного «Ордену усмішки» (Польща).

Народився  у Нижньому Березові Косівського району Івано-Франківської області. Закінчив місцеву  школу (1976), Івано-Франківське музичне училище ім. Д. Січинського (1980). І хоча музика вабила його, все ж таки обрав літературу,  вступивши  на філологічний факультет столичного університету, де навчався з 1980 до 1985 року.

Працював у школі вчителем української мови та літератури, редактором дошкільної літератури у видавництві «Веселка», редактором відділу поезії у видавництві «Молодь»,  в редакції дитячого журналу «Соняшник»,  головним  редактором дитячих програм «Укртелефільму», з 1992 р. — власник, директор і головний редактор першого приватного (на початках виключно дитячого) видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА.

       З-під пера  автора вийшли поетичні книги для дорослих: «Білий камінь» (1984), «Ключ» (1988), «Вірші» (1992), «Із янголом на плечі» (1997), «Вірші на зиму»  (2006), «Всепоруч» (2010,2011), «Подорожник» (2013), «Подорожник з новими віршами» ( 2013, 2016, 2017). Вірші Івана Малковича перекладено англійською, німецькою, італійською, російською, польською, бенгальською (Індія), литовською, норвезькою, грузинською, азербайджанською, словацькою, словенською мовами. Іван Малкович — редактор, упорядник, автор та перекладач понад тридцяти книжок для дітей.

Зустріч проходила у формі діалогу: модераторка — автор, присутні — автор, що дало можливість слухачам отримати від поета повні і вичерпні відповіді на поставлені запитання.

Слухачі з цікавістю сприймали цікаві факти із  особистого життя  Івана Малковича, які творили поетичний світ, винесений автором із дитинства, дізнались про  вплив  Гуцульщини і рідного краю на  його творчість, про книги і людей, які надихали на творчість, плани на майбутнє та погляди на теперішню ситуацію в суспільстві, про тенденцію розвитку книговидання до 2022-го і тепер, в час загарбницької війни росії проти України. 

Учасники зібрання уважно слухали поезію Івана Малковича,  Ліни Костенко, Дмитра Павличка, Леоніда Кисельова із книги «Так ніхто не кохав»,  вірш для дітей  «Паротяг» у авторському виконанні.

На згадку про зустріч відбулися фото-і автографсесія, лунали найкращі побажання письменникові. Зустріч була теплою і невимушеною. Талановитий видавець зацікавив присутніх своїм баченням розвитку літератури та книговидання і зарядив присутніх життєвим позитивом.

Ведуча заходу щиро подякувала гостеві за його працю, за те, що з 1992 року своїм українським книговиданням зберігає рідну мову, культуру.

Нагадала присутнім, що всі події, які відбуваються в громадському просторі (лекції, зустрічі, випали, подкасти) проводяться на підтримку ЗСУ і попросила присутніх долучитися до збору, який проводить  зараз Сергій Дутка на дрон для 108 ОГШБ. Іван Малкович першим закинув свій донат.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки.