Присутні почули розповідь про своїх знаменитих земляків, які зробили винаходи, якими користується людство.

Розповідь на мітингу про всесвітньо відомих людей розпочала з письменників, бо саме вони є головними у формуванні свідомості, внутрішнього світу, характеру, створенні особистості людини. 

Тарас Шевченко один з тих українських письменників, хто впливав на світогляд літературними творами.  Їх переклали 147 мовами світу і вони стали невід’ємною частиною національної культури багатьох народів. Твори поета в перекладах на інші мови почали з’являтися ще за його життя, збірки друкувалися в Польщі, Чехословаччині, НДР, Болгарії, Румунії, Німеччині, Франції, Іспанії, Італії, Адигеї, Грузії, І та інших країнах.

В Україні та світі є майже 1400 пам’ятників Шевченку, з них 128 — за кордоном у 35 країнах світу.

Український поет  і сьогодні живе і бореться за незалежність разом  не лише з нашим народом, а й іншими, які здобувають свою свободу.

Наша нація багата на талановитих людей.  Це ті, чиї імена відомі світові –  Сергій Корольов з Житомира, який підкорив космос, Кияни: Ігор Сікорський, винаходом гелікоптера користується весь світ, Борис Патон, геній у  галузі зварювальних апаратів, Макс Левчин, головний інженер платіжної системи через інтернет, одесит Борис Чубін, винайшов прилад для незрячих  які завдяки смартфону можуть безперешкодно переміщатися містом, вінничанин Микола Леонтович, «Щердрик» якого підкорив увесь світ. Це далеко не всі імена, які називала не лише я, а й Вікторія Овчар на цьому заході.

Література зробила з цих людей мрійниками, вони хотіли змінити світ на краще. І робили це.

Сьогодні ми бачимо інший приклад – росія нищить все те, що було здобуто не лише нашим народом.  Тому впевнено можна казати: мистецтво не може бути поза політикою!  На цьому наголошувала і Вікторія Фішер, корінна українка, яка 20 років проживає в Німеччині. Співзасновник німецько-українського товариства «Save Ukraine e. V’ базується у Вайнхаймі. Жінка різко засуджувала рашистів, які влаштували геноцид українського народу.

Гостями мітингу були скрипаль Замир Закиїв, співаки Анна Доблер, Сергій Іванчук.

Ведуча Олена Хаваліц, перекладач і організатор мітингу Анастасія Козак.

Присутні  схилили голови перед загиблими на війні, в тому числі і винахідниками, у яких путін забрав життя. Та віримо, що   традицію всесвітньо важливих відкриттів не втратимо, вона буде тривати тому, що наш народ дуже талановитий.

Віра Марущак,

письменниця, журналістка.