17 вересня цього року виповнилося 170 років від дня народження відомого письменника, перекладача, етнографа, публіциста, видавця, журналіста, одного із фундаторів  першої української політичної партії, дійсного члена НТШ, громадсько-політичного діяча ІІ половини ХІХ — початку ХХ ст. Михайла Павлика (17.09.1853-26.01.1915).

М.Павлик народився 17 вересня 1853 року в селі Монастирському, яке  тепер є частиною гуцульського Косова. Життя його важке і нужденне — протривало 62 роки — чимало зазнав арештів, еміграції, ув’язнень, різних випробувань, які він стійко переносив.

На жаль, пам’ять про Михайла Павлика належно не пошанована нашою державою, за незалежність якої він так пристрасно боровся. Але те, що ми маємо, — свідчення справді народної любові до М.І.Павлика.

В  Косові пам’ятають і шанують письменника. На Монастирському його іменем названо вулицю, на хаті його батьків дві меморіальні дошки, які встановлені за ініціативою Анни Богдан – голови Косівської районної організації «Союз українок», у 1973 році у  сквері навпроти школи мистецтв відкрито  пам’ятник  М.Павлику (автори  А. Пилянко, В. Жигулін, скульптор Микола Обезюк). Пам’ять про письменника зберігають  Косівський ліцей № 2, що носить його ім’я та музей, який створений тут.  Косів’янин Володимир Костюк захистив дисертацію на тему громадсько-політичної діяльності Павлика, видав монографію. В  1993 році заснована районна премія Михайла Павлика, першим лавреатом  став громадський діяч, письменник Богдан Радиш. Шкода, що наша  районна премія дуже швидко припинила своє існування.

Клуб інтелігенції, Союз українок Косівщини також трепетно і бережно ставляться до Михайла Павлика. Стараннями цих громадських організацій проводилися  конференції, літературні читання. Завдяки Анні Богдан і нашим косівським землякам у Львові приведена в належний порядок могила Михайла та Анни Павликів, похованих поряд на Личаківському кладовищі, яка була вкрай занедбана.

Згідно з постановою Верховної Ради цей ювілей в Україні відзначають  на державному рівні. 2023 рік проголосили  Роком Михайла Павлика, в рамках якого відбуваються ювілейні святкування в багатьох містах і селах, творчі зустрічі, семінари, конференції  в університетах, закладах освіти і культури.

Заходи на державному рівні провели науковці Інституту Франкознавства НАН України на батьківщині ювіляра в м. Косові,  де з 30 червня по 2 липня 2023 року проходив Всеукраїнський науковий симпозіум «Творець нового культурного українства», приурочений до 170-річчя Михайла Павлика.

Косів’яни також не лишилися осторонь цієї справи. Координаційна рада Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка та члени Правління РО «Просвіта» розробили пропозиції щодо плану проведення заходів до ювілею нашого земляка Михайла Павлика, які схвально були підтримані відділом освіти  Косівської об’єднаної територіальної громади, відділом культури і туризму Косівської територіальної громади, Косівською районною військовою адміністрацією, Косівською районною організацією Національної спілки письменників України.

З метою гідного вшанування пам’яті письменника, за участю навчальних закладів та громадських організацій Косівщини,  15-16 вересня відбулася наукова-практична конференція «Михайло Павлик: “Я від вас ніколи нікуди не йшов”», присвячена його 170-річчю.

День похмурий, але на серці – тепло, бо біля пам’ятника М.Павлика багатолюдно. Тут, із кошиками квітів, прикрашених жовто-блакитними стрічками, зібралися представники влади, письменники, журналісти, освітяни, учні, студенти, викладачі Косівського коледжу та інституту декоративно-прикладного мистецтва, гості міста, — ті, кому не байдужа історія нашого краю, його видатних особистостей, котрі прославили Косів і Гуцульщину не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

 Відкрила і вела  першу частину заходу  режисерка Косівського районного Будинку культури Оксана Шкрібляк. З  привітальним словом до учасників ювілейного зібрання звернулася Наталія Кучма —  начальниця районної військової адміністрації. До пам’ятника лягають квіти.

Святкування  продовжувалося у Косівській школі мистецтв, у Косівському музеї народної творчості Михайла Струтинського, в одному із залів якого під керівництвом директорки Романи Струтинської розгорнута експозиція музею Павлика.

Присутні насолоджувалися літературними читаннями  творів Михайла Павлика, із захопленням слухали уривки із есеїв, написаних старшокласниками. Василина Сеняк — заслужений вчитель України, вчителька української мови та літератури Косівського ліцею ім. І.Пелипейка, ділячись досвідом  залучення учнівської молоді до дослідницької  роботи на прикладі  вивчення життя і творчості Михайла Павлика зазначила, що всі роботи індивідуальні, різноманітні за змістом, але по своєму цікаві, заслуговують уваги. В одному із есеїв читаємо: «…Спадщина Павлика потребує систематизації нового, сучасного осмислення і гідної оцінки», що  наводить думку про те,  що в майбутньому з’явиться не одне наукове дослідження молодих науковців. Хай Вам щастить, молоді дослідники!  Всі есеї   передано у фонд Музею.

Роман Печижак — начальник відділу культури і туризму Косівської територіальної громади нагородив дипломами і книгами переможців районного конкурсу творчих робіт, присвяченого 170-річчю від дня народження українського письменника і громадсько-політичного діяча Михайла Павлика, серед яких Ангеліна Баб’юк, Марина Копчук, Яна Свирид, Паскуале Катанія, Олег Соломка, Анастасія Павлюк, Роксолана Погрибенник, Софія Тарасюк, Іван Пророчук.

Учасники зібрання та Наталія Кучма оглянули експозицію музею Михайла Павлика, виставку творчих робіт, присвячену цій знаменній даті, підготовлену викладачами (Уляною Палагіцькою, Вікторією Савчук, Ярославом Кифоруком) та учнями Косівської школи мистецтв відділу образотворчого мистецтва.  Увагу присутніх привернули живописні полотна  Антона Григорука, першого засновника цього відділу, які  в експозиції виставки розкрили високу майстерність автора, тонке сприйняття природи, любов до землі, на якій ми живемо. Відвідувачі із захопленням слухали змістовні і цікаві екскурсійні розповіді викладачок школи мистецтв Світлани Крицкалюк і Уляни Палагіцької.

У концертному залі школи мистецтв робота  науково-практичної конференції продовжилася.

Зал заповнений. На сцені портрет Михайла Павлика  роботи учениці-студентки, випускниці Косівського фахового коледжу прикладного та декоративного мистецтва Софії Романової.

Вели захід заслужений працівник освіти України, письменниця, членкиня НСПУ, НСЖУ Аделя Григорук та письменник, голова Косівської районної організації НСПУ Василь Шкурган.

Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх, хто  загинув у боротьбі за Незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

З вітальним словом виступила Оксана Мельниченко —  депутатка обласної ради від Косівщини.

Наукова координаторка Аделя Григорук передала щирі слова-вітання всім учасникам конференції від голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського, голови Івано-Франківської обласної організації Євгена Барана, заступника голови Національної спілки письменників України Ярослава Ткачівського, директорки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Івана Франка, заслуженого працівника культури України Людмила Бабій, письменника, докторанта Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Миколи Васильчука, які, на жаль, із-за поважних причин,  самі не змогли бути присутніми  на цьому широкому дійстві.

Конференція проходила згідно складеної програми, але у зв’язку з траурним днем відмінено та перенесено тематичний концерт учнів та викладачів Косівської школи мистецтв, присвячений ювілейній даті.

Роман Стеф’юк — директор Косівського фахового коледжу прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ, презентуючи  портрет Михайла Павлика (сюжетно-тематична композиція за словами Р. Стеф’юка), виконаний ученицею-студенткою, випускницею Софією Романовою під керівництвом дипломного керівника  Павла Мороза відомого живописця, іконописця, зазначив:

«Щиро радію, що Косівський фаховий коледж не залишився осторонь пошанування 170-ї річниці від дня народження «велетня у царині духу» Михайла Івановича Павлика (за словами А.Григорук). Упевнений, що презентований портрет, виконаний на відділі художнього розпису, займе достойне місце у стаціонарному музеї великого Українця!»

Розповіді  про багатогранність особистості  Михайла Павлика, про його  творчість, важливу роль у суспільно-громадському й політичному житті Галичини того часу — все це, високопрофесійно викладене у доповіді письменниці, літературознавиці Аделі Григорук «Михайло Павлик — фундатор українського національно-духовного відродження останньої третини ХІХ — перших десятиліть ХХ ст.», викликало пильну увагу і жваве зацікавлення присутніх.

Кандидат історичних наук Володимир Костюк  представив присутнім підготовлений  примірник бібліографічного покажчика «Михайло Павлик (1987-2023): до 170-річчя від дня народження»., творчість якого є цінним історичним матеріалом для сьогодення.  Сам доповідач у фонд музею Михайла Павлика передав свої роботи: монографію «Громадсько-політична та наукова діяльність Михайла Павлика (1874-1915 рр.), програму науково-практичної конференції «Михайло Павлик — видатний син нашого краю» до 150-річчя від дня народження (2003), доповіді «Михайло Павлик і громадське суспільство» (2003), « Видатна постать в історії України» до 160-річчя від дня народження (2013), брошуру «Листи М.Павлика в архіві Гувера» (2004) та  книгу « Фольклоризм  української романтичної прози» Жанни Янковської, яку презентувала музею авторка, учасниця  симпозіуму в Косові.

Цікавим і змістовним був  виступ завідувача сектору обліку Косівського музею народного мистецтва і побуту Гуцульщини  Юрія Джуранюка про суспільно-політичну діяльність Анни Павлик (сестри Михайла Павлика).

Присутні з цікавістю сприймали невідомі факти із  особистих сторінок життя Михайла Павлика у спогадах сучасників, якими доповнювала тему Юрія Джуранюка Анна Богдан.

Василь Шкурган розповідаючи про поезію гуцульським діалектом зазначив, що він є дотичним  до творчості М.Павлика.

Не залишилися поза увагою і виступи директора Косівського ліцею

№2 ім. Михайла Павлика Богдана Фокшея і вчительки української мови та літератури Розтоківського ліцею Кутської селищної ради Мирослави Пастух, які,  на прикладі своїх ліцеїв,  висвітлили питання  вивчення творчості Михайла Павлика, дослідження його літературної та наукової  спадщини в освітньому процесі в закладах загальної середньої освіти.

Слушним і доречним був виступ Василя Гостюка, педагога, письменника, члена Національної спілки письменників України, про історичний шлях музею Михайла Павлика. Вперше музей Михайла Павлика відкрито в 1967 році, у будинку колишнього староства, завдяки старанням директора школи І.Михайлюка.  Через декілька років експонати музею переносять у середню школу № 1. Багатий музей, створений в 1967 році, грубо кажучи, розграбовано. Щоправда, знищено не всі експонати,  рештки передано Косівській філії Коломийського музею Гуцульщини. Завдяки турботам  Юрія Джуранюка  вони були збережені і передані директору Косівського ліцею № 2 Василю Гостюку. До речі саме з ініціативи В.Гостюка ліцею присвоїли ім’я письменника–земляка Михайла Павлика, створили кімнату-музей Михайла Павлика, яка на даний  час зареєстрована в області як Музей М.Павлика. Це перший музей на Косівщині, який увіковічує пам’ять про Михайла Павлика.

Василь Андрійович наголосив, що експонати, які напередодні ювілейного святкування тимчасово передали школі мистецтв, обов’язково повернути ліцею і далі поповнювати наявну музейну збірку експонатів про життя і творчість Михайла Павлика книгами, фотоматеріалами, творами українських письменників, роботами учнів, присвяченими нашому видатному землякові.

Перший день заходу закінчився одноголосним ухваленням учасниками науково-практичної конференції її резолюції, рішення якої довели до відома та виконання державними,  науковими, навчальними й громадськими інституціями.

Аделя Григорук, завершуючи конференцію, щиро подякувала всім, хто долучився до проведення цього ювілейного заходу, зокрема:Косівській районній військовій  адміністрації — голові Наталії Кучмі,відділу культури і туризму Косівської територіальної громади — начальнику Роману Печижаку, Косівській районній організації НСПУ — голові Василю Шкургану, Івано-Франківському обласному державному центру туризму і краєзнавства учнівської молоді — заввідділу Юрію Ласитчуку, методисту Володимиру Козьменчуку, Косівському ліцею ім. І.Пелипейка — директору Віктору Барчуку,  вчительці української мови та літератури Василині Сеняк, Косівському ліцею ім. Михайла Павлика — директору Богдану Фокшею, упоряднику музею Василю Гостюку, учням і викладачам,  а також і  Косівськй школі мистецтв — директору закладу Дмитру Обушаку, завучці Ельвіні Звіздарик, викладачам школи — Світлані Крицкалюк, Вікторії Горбань (оформлення сцени),  Христині Хім’як (мультимедійний супровід), Петру Полагнюку — звукооператору, викладачам та учням відділу образотворчого мистецтва.

Програма конференції, крім доповідей та виступів, містила розмаїту, пізнавальну, мистецько-культурну й екскурсійну частину.

16 вересня, у суботу, була здійснена краєзнавча експедиція «Стежками Михайла Павлика», яка розпочалась біля пам’ятника М.Павлику і охопила усі локації, зв’язані з його іменем.  Гуртківці творчої групи «Гуцульщина» Косівської філії Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді під керівництвом  завідувача відділом Юрія Ласитчука та методиста центру Володимира Козьменчука разом з учасниками ювілейного святкування поклали квіти до пам’ятника Михайла Павлика, відвідали музейну експедицію М.Павлика, оглянули виставку творчих робіт учнів Косівської школи мистецтв, ювілейну виставку «Мислитель, письменник, гуманіст» в Косівській центральній міській бібліотеці, провели літературні читання. Закінчилась експедиція  відвідуванням обійстя родини М.Пав-лика на вул. Павлика, де зараз проживає племінник Михайла Павлика Богдан Бович, екскурсією до сірководневого джерела на скалі г. Зіняків верх,  місця, де любив бувати М.Павлик.

 «… Віриться, що настане-таки час, коли Павлик повернеться — в Україну, в рідне місто. Повернеться повістями з косівського побуту, листами-звістками про пережите й передумане, соціальними програмами облаштування різних сторін життя в своїй незалежній країні, яка так важко долає труднощі власного становлення, а тепер бореться  з російським окупантом за своє державне існування».

        

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції 

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки та з інших джерел.