Упродовж цього тижня відбулася низка презентацій антології «Поезії без укриття» у Києві. Знайомство мешканців столиці з цією особливою книгою, де укриття у слові знайшли 70 сучасних українських поетів попри різну стилістичну манеру й міру визнання, розпочалось у пресцентрі найбільшого інформагентства держави «Інтерфакс-Україна».

Під час заходу авторка ідеї та упорядниця книги Надія Гармазій повідомила присутнім про концепцію даного видання та його мету, наголосивши, що в основі проєкту – хроніка протистояння, подана через поетичну фіксацію вражень першого місяця повномасштабної війни.

Дизайнерка проєкту та одна з авторок антології Ірена Яніцька, розповідаючи про символізм і лаконічність дизайну, підкреслила, яким чином визначається естетична цінність цих творів у контексті сьогоднішнього дня, адже, за її словами, надзвичайно важливо було передати, що впродовж першого місяця цієї війни ми всі були в шоковому стані, і писали «чесні й живі» вірші. Тому й аритмічність рядків, і потужна енергетика виходу колективного підсвідомого на поверхню – це особливості літератури війни.

Відповідаючи на питання журналістів щодо символіки назви книги, письменник Ярослав Карпець наголосив на тому, що в цій книзі усі поети рівні, бо знайшли своє укриття у слові. Також спікер підкреслив, що вкрай важливо розуміти соціокультурне значення проєкту «Поезія без укриття», яке полягає у тому, щоби показати, якою мірою війна урівнює нас у мріях, не залежно від того, хто ти і де ти. І саме тому, на думку, Ярослава Карпця, важливо фіксувати ці враження і дбати про меморіалізацію героїв.

Центральним презентаційним заходом у столиці став поетичний вечір у Музеї живої історії «Мамаєва слобода». У цьому енергетичному місці, що розташоване в центрі Києва, письменники зібралися, щоби презентувати книгу та вшанувати загиблого героя. Тому ця презентація була присвячена Сергію Семені, який захищав нас від окупанта у Сєвєродонецьку. Прийшли на захід і рідні героя – мама та наречена – акторка та поетеса Єлизавета Красніченко, твори якої також можна прочитати у «Поезії без укриття». Присутні мали змогу почути вірші Надії Гармазій, Ярослава Карпця, Каріни Плахотник, Ірени Яніцької, Єлизавети Красніченко. Особливо зворушливим став виступ поетеси й директорки Музею «Мамаєва слобода» Каріни Плахотник (Олійник), під час якого вона розповіла присутнім, як виник задум створити «Сповідь втікачки», наголосивши, що в основі її вірша – її власна історія про вимушений виїзд з трьома дітьми в перші тижні березня цього року.

Неймовірно емоційною стала й презентація антології «Поезія без укриття», яка відбулась в Українському просторі «Інтелігенція», що на Андріївському узвозі. Ця локація згуртувала не тільки поетів, вірші яких представлені в антології, але й небайдужих підтримати ідею проєкту акторів театру. Тому, окрім того, що під час заходу присутні мали змогу почути вірші у виконання Анатолія Дністрового, Ірени Яніцької, Ярослава Карпця, Каріни Плхотник, увазі публіки було запропоновано виконання поезій акторами. Так, можна було почути вірші Тані Власової у виконанні Каріни Калник, Надії Гуменюк у виконанні Євгенії Олєнікової, Оксани Буянової та Ганни Кревської у виконанні Аліни Познанської, Надії Капінос та Каріни Плахотник у виконанні Олени Богдан, Наталії Бідненко у виконанні Дмитра Лінартовича.

Як зазначають ініціатори, найближчим часом в Україні відбудеться ще кілька презентаційних заходів різних жанрів, під час яких можна буде ближче познайомитися з книгою «Поезія без укриття». Зокрема, найближчим часом анонсовано заходи у Кропивницькому, на Червоноградщині, у Львові, Івано-Франківську.

Нагадаємо, що 25% від проданих книг буде спрямовано на підтримку ЗСУ.

.

291591002

292872937