29 вересня в просторі Коломийської  дитячої бібліотеки в рамках книжкового фестивалю «Коломийський манускрипт» відбулася особлива подія  — творча зустріч  з Аделею Григорук — освітянкою і письменницею, літературним критиком і краєзнавицею, членкинею НСПУ, НСЖУ та НСКУ, заслуженим працівником освіти України, відомою не тільки на Прикарпатті,  в Україні, але й за межами  нашої держави, бажаною гостею у школах, бібліотеках, дитячих садках Косівщини, Вижниччини, Путильщини, Верховинщини, Коломийщини, Рахівщини, Тлумаччини, де діти читають її вірші та співають пісні.

Моя екскурсія по бібліотеці та цікава розповідь завідувачки бібліотеки Надії Дідик, з якою я особисто поспілкувалася і навіть поставила декілька запитань, відкрили для мене не тільки чарівний світ літератури  а й чудову книгозбірню —  місце,  де не тільки маленький читач, але й кожен може знайти щось для себе. І сьогодні я в цьому переконалася. Надія Василівна, розповідаючи про роботу, неодноразово висловлювала щиру вдячність  голові Коломийської  ТГ Богдану Станіславському,  адже за його сприяння зроблено капітальний ремонт приміщення, завезено нове обладнання, здійснений дизайн на основі одного з проєктів. Бібліотека забезпечена гарячою водою, санвузлом для відвідувачів та працівників.  Честь і хвала людям, які  реалізували такий проєкт, вклали в нього свою душу, зробили корисну справу, яка буде ще багато років  слугувати  дітям. До послуг відвідувачів тут — дитячий кінозал, проєкт «Країна мультимедіа», де можна переглядати фільми за шкільною програмою, а малечі — дивитися мультфільми; шаховий, театральний  та читацький клуби, простори для ліплення, малювання, настільних ігор, тут проводять і майстер-класи. Відвідувачів обслуговують четверо працівників, які працюють щоденно, крім неділі, в день приймаючи по 100 дітей. Приблизно 20 діток-переселенців відвідують бібліотеку, їх батьки мають змогу залишати своїх дітей на годинку, щоб піти у справах, бо тут створений куточок «Бібліоняня». Батьки вдячні працівникам за створений для них фонд, в якому не тільки книги з виховання, а й книги за запитами батьків — детективи, романи тощо, вже не потрібно іти в бібліотеку для дорослих. Вразила сучасна  бібліотека і директорів обласних бібліотек з усієї України, які в жовтні 2021 року завітали сюди на  Всеукраїнську науково-практичну конференцію, щоб  ділитися досвідом і вдосконалювати систему бібліотек в Україні. Заклад намагається відповідати вимогам читача, щоб бібліотека була не просто сховищем книг, а й місцем, де вирує культура та життя.

Мені  вперше довелося тут побувати. Коли переступила поріг закладу, враз мені перехопило дух.  Куди я попала?  Неймовірно, але я поринула в світ казки, світ дитинства, але не свого, бо тут зараз зовсім по-іншому, так  як вимагає сучасний читач. Світлі, великі кімнати для дітей відповідно до віку — чудове місце для навчання, відпочинку та дозвілля.

«Сьогоднішня зустріч — з Аделею Григорук, скромною і привітною науковицею, письменницею, викладачкою із м. Косова, за плечима якої великий досвід, знання, уміння, мудрість. Вона авторка більше 30-ти видань, серед них низ-ка творів для дітей — казки, колискові, загадки, потішки, забавлянки, жмурил-ки, чистомовки, лічилки, оповідання. Її праця удостоєна високих нагород в різних галузях знання», —  такими словами відкрила захід Надія Дідик  — завідувачка бібліотеки, і надала слово гості.  

Аделя Григорук, продовжуючи захід, розповіла про деякі факти із свого життєвого і творчого доробку, про свої літературні початки, джерела своїх книг, ознайомила з ілюстративним рядом своїх книжок, автором якого є художник  Антон Григорук, який теж був присутній на зустрічі.

Зацікавила  слухачів змістовна розповідь письменниці про книги «Юрій Павлович: бути собою»,  «Юрій Павлович: сповідь душі» — про чудового художника-різьбяра Юрія Павловича з Рахова; «І слово це у мене від Всевишнього» — про українського поета і прозаїка, пісняра і гумориста, сатирика і журналіста Ярослава Ткачівського,  який є автором понад 50 поетичних і прозових книжок і понад 150 пісень; «Етнологія Гуцульщини: фольклор і обрядовість» — найповнішу наукову роботу з питань фольклору та обрядовості гуцулів, яка відтворює сучасний стан їх духовного життя; «Рука різця не випускала: Творчий портрет Василя Кабина», в якій глибоко і всебічно висвітлено життєвий  та творчий  шлях Василя Кабина (1908-1992), відомого мистця різьблення на дереві, педагога, учня Василя Девдюка, одного із засновників косівської школи дереворізьблення.

Любов Аделі Григорук до своїх маленьких читачів, знання їх психології, вікових потреб, інтересів і зацікавлень допомогло створити низку  творів і для дітей: «Казочки для Тарасика», «До нас іде Миколай» (казки),  «Хто мій друг?»(загадки), «Ростіть великі» (казки), «На рідній землі» (поезії), «Найдорожчий скарб» (казки), «Лийся, пісенько крилата» (дитячий пісенник). Книжки ілюстровані Антоном Григоруком — чудовим художником, живописцем і графіком, багаторічним викладачем відділу художнього розпису Косівського інституту та  коледжу прикладного і декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. Вони перекладені англійською, польською, румунською, французькою  мовами. Наша малеча з увагою та зацікавленням сприймає  й аудіоказки, які знаходяться не тільки в українській фонотеці, але й у фонотеках журналів «Розумники» (Канада) та «Дзвоник» (Румунія), часопису «Наш український дім» та всеамериканської української незалежної газети «Час і Події» (Чикаго, США).

Маленьких слухачів Аделя Григорівна  заворожила своїм дитячим скарбом, де, крім казок, — колискові, загадки, потішки, забавлянки, жмурилки, чистомовки, лічилки різної тематики.

Дитяча письменниця читала свої вірші, у захопливій формі загадок знайомила читачів зі світом природи, а спостережливі і кмітливі школярі відгадували,  про кого чи про що йде мова.  Вражала активність та  допитливість  діток, які задавали свої цікаві  запитання, на які отримували не менш цікаві відповіді. Особливо сподобалися школярикам «арифметичні вірші» Аделі Григорук, які вони уважно слухали і намагалися якнайшвидше розв’язати.

Присутні, від наймолодших до дорослих, брали участь у розмові,  ділилися враженнями. Атмосферу цього свята  важко передати словами. Побажання поєднувалися зі щирими усмішками, квітами, подарунками, автографами, спільним фото на згадку.

Наприкінці Аделя Григорівна  подякувала присутнім:

«Щиро    вдячна за запрошення в бібліотеку, яка вразила мене своєю красою, привітною  авдиторією, з якою цікаво і просто спілкуватися.

Тішуся  тим, що мала  можливість   зустрітися   зі своїми знайомими і навіть родичами. Для бібліотек дарую свої твори».

 «Дитинство — це те, що ми втратили в часі, але зберегли у собі. Зустріч була емоційно цікавою, як для дітей так і дорослих. В нашій душі назавжди  залишиться атмосфера цього дня — невимушена, позитивна, заряджена мудрістю слова, широкою ерудицією письменниці, її вродженою делікатністю, глибокою інтелігентністю і глибинними знаннями.

Розмова з А.Григорук залишила в дорослих та дитячих душах не тільки тепло і радість від спілкування, а й сподівання на нову зустріч з її новими книгами», — завершила захід Надія Дідик.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції 

та РО «Просвіта».

Світлини авторки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.