До дня народження Катерини Дудар

Вона цікава і дуже сучасна. Смілива правдолюбка, горда, затята у своїх переконаннях. І дуже, дуже оптимістична. Спостерігаючи за нею, думаєш, що вона – на стриманому хайпі, хорошому такому, правильному, не гидкому. Твори – оригінальні, назви – цікаві, мова – причесана. Так що ж такого особливого у цій дівчинці, схожій на маленьку допитливу пташечку? Сама-бо вона вважає себе неабиякою бунтівницею. У добірці поезій зустрічаємо такі рядки: «Відгуляю однак своє літо в молодих і щасливих літах».

Катерина Дудар – новий, проте, вже знаний голос у ДОО НСПУ, поетка та прозаїкиня, яка вміє та любить привернути увагу до процесу глобальної українізації, без вдавань до модних течій чи примусових  методів. У її прозових творах, що сміливо можуть претендувати на замальовки із життя різних психотипів, раз по раз зустрічаємо смачні, історично рідні, лексичні конструкції, що були припорошені часом, або замінені на модний іноземний відповідник. На думку молодої письменниці, література, перш за все, продукт ідейний, рушійна сила для юнацького запалу, тому і її літературні герої – переважно молодь – наші сучасники, які спостерігають разом із авторкою усі процеси і «варяться» у них самі.

Дещо провокаційні назви книг – «Лягай у труну сьогодні», «Чоловічий клуб», «Гарна книжка з цікавою назвою» – саме те, що може примусити затримати на них погляд молодих людей зі сформованим кліповим мисленням, які з пелюшок звикли поглинати величезні обсяги інформації, відсіювати, селекціонувати, обирати. Твори Катерини спонукають не лише спинитися на них, але і проаналізувати, замислитись, спроектувати чи спрогнозувати розвиток подій, бо письменниця не нав’язує своєї думки, не дає прямої оцінки, запрошує самотужки сформувати своє ставлення до героя, ситуації, в якій він опинився, та передбачити, у який спосіб вирішиться питання.

Попри моторошну назву – «Лягай у труну сьогодні» – книжка кожною сторінкою закликає не розпорошувати себе на дрібниці, не впадати в розпач, визначити врешті-решт, чого насправді прагне серце, від чого буде комфортно тілу та душі, від чого можеш, нарешті, відчути, що воно значить, те – щастя. «Чоловічий клуб» – збірник двомовних історій про загальновідомих персонажів літератури та кіно – у стилі фан-фікшн, що нині посідає чільне місце серед читаючої та пишучої молоді. Продукт вийшов дійсно топовим, завдяки якісному контенту, перекладу, ілюстраціям, виконаними у графічному стилі знаною київською портретисткою Тетяною Ліхачовою. Видання стане чудовим подарунком та окрасою сучасної книжкової полички.

Спостерігаючи за Катериною, розумієш, що такого позитивного завзяття хочеться ще, і що точно – далі буде! Тож, бажаємо нашій колезі натхнення та нових яскравих ідей!

Юлія Купіч, Дніпро