Найдорожче за всі свята для кожного українця День Незалежності відзначено ходою та мітингом у Гайльбронні, що у Німеччині.

Нашій молодій державі всього 32 роки, а вона вже пережила майдани, революцію гідності і ось тепер в Україні точиться війна, нав’язана російською федерацією. Україна воює, бореться з ворогами за свою волю і свободу і вона переможе. З вірю у її щасливу долю сотні мітингуючих несли прапор вулицями міста, були палкими їх промови на мітингу на одній із головних площ міста.

Кожна людина повинна починати незалежність з себе. Бути незалежним матеріально, морально, психологічно і тоді сума таких незалежностей дасть  повнокровну і дуже якісну незалежність всієї країни і держави. На сьогодні наша свобода залежить від впливових держав і політиків. Один з них від вільних демократів Німеччини Вольф Вайман підтримав українців на мітингу. Адже все людство на сьогодні потерпає від злочину російського диктатора путіна та його країни.

Громадська діячка, одна з організаторів свята Анастасія Козак у своєму виступі ще раз нагадала про значення символів України  які закріплені у Конституції України: Державний прапор, Державний Герб, Державний Гімн і як вони впливають на історичні події. Особливого значення набувають сьогодні, коли з українським прапором, який став оберегом,  наші захисники йдуть в бій і відважно бʼються з окупантами, коли кожне слово Гімну проникає у серця і додає патріотичного духу, Державний Герб дає віру у перемогу над ворогом!

Волонтер Олена Хаваліц, яка перебувала на окупованій території у Маріуполі, допомагала виживати українцям в неймовірних умовах. Продовжує опікуватися нашими захисниками. На її плечах лежить закупівля медичних препаратів, турнікетів, військового обладнання, обмундирування. Вона закликала називати речі своїми іменами: війна почалася далеко не півтора роки тому, вона, справжня та кровопролитна,  точиться з 2014. Не можна дозволити собі применшувати злочини росії проти людства, бо не можна забувати окуповані території: Крим, Донецьку і Луганську області! Іловайський котел в серпні 2014! Тисячі тих, хто втратив свій дім, своє рідне місто, своє здоров’я та життя!

Не менш емоційним був виступ волонтера з Миколаєва Віри Атман, яка розповіла про  шлях  біженців до Німеччини та інших країн Європи, які надали прихисток тисячам українців. З її вуст прозвучала подяка всім народам, які солідарні з нами. Закликала не забувати про полонених, вимагати їх звільнення з російського полону.

На святі відбувалося чимало цікавинок. Мені, як модератору і однієї з організаторів заходу, було тепло в атмосфері українців, які залюбки брали участь у вікторині приказок і прислів’їв, виручені кошти від якого підуть на потреби військових, у ярмарку, де продавались українські сувеніри.

Не залишилися поза увагою організаторів і наші найменші учасники дійства, для яких були підготовлені забави: ігри, розмальовки символів, фотографування у фотозоні та багато іншого.

Щирими оплесками присутні нагороджували співаків Анастасію Коломієць та Сергія Очеретяного, бандуристку Анастасію Турчин,  які занурювали у почуття близькості рідної країни.

На жаль, продовжується боротьба за нашу Незалежність, але немає сумніву: Україна переможе і все стане на свої місця. Ми йдемо до нашої перемоги впевненими кроками і знаємо що  нас не перемогти, тому що ми любимо Україну, а вона любить нас.

Впевнена, скоро на нашому календарі з’явиться нове свято – День Перемоги!

Віра Марущак,

письменниця, журналіст, член товариства «Україна-світ».