— Я приходжу до Вас, Нескоренна,

І незламності вчуся крізь сльози,

І боротися з болем щоденно

Поміж заздрощів тіні й погрози! — своєю присвятою славетній дочці України відкрила виставку у Новодністровському міському історичному музеї поетеса Інна Гончар.

Напрочуд змістовну й, водночас, легку до сприйняття та гарно проілюстровану пересувну виставку «(Не)знана Леся Українка. Повернення», надану Інститутом національної памʼяті України, цікаво і професійно представила 31 травня директор музею Наталя Кримняк. Наталя Іванівна уміло поєднала фахові знання історика з підібраною у виставці інформацією, показавши присутнім глибину і справжність душі, долі, таланту, творчого надбання Лариси Петрівни Косач.

20 окремих стендів яскравого екскурсу у життєвий та творчий шлях Лесі Українки чудово доповнили талановиті читці — вихованці міських гімназії та Будинку дитячої творчості, котрих згуртувала Лесиним словом педагог Світлана Долинна. І, звичайно ж, — книжкова виставка творів Лесі Українки, підготовлена завідувачкою Новодністровської бібліотеки Людмилою Мідріган.

Ця виставка стала можливою у Новодністровському міському історичному музеї завдяки співпраці з куратором Інституту національної памʼяті Наталею Слобожаніною та за сприяння адміністрації Дністровської ГАЕС і профспілкового комітету станції — тож Наталя Кримняк щиро подякувала директору філії Василю Суботі та голові профспілки Людмилі Маниляк за підтримку музейної справи.

— Виставка діятиме в музеї до середини червня, – наголосила Н. І. Кримняк, — тож запрошую відвідати виставку «(Не)знана Леся Українка. Повернення» всіх, хто має бажання ближче познайомитися з життям і творчістю незвичайної поетеси, всіх, хто хоче вивчати відомих українців та, через призму їхнього життя, — й історію нашої рідної України. А ще ми всі пишаємося яскравим прикладом світового визнання нашої славетної Лесі, яким стала підтримка України неперевершеною Катрін Денев: вона вже двічі на увесь світ декламувала вірш Лесі Українки «Надія» французькою! І досі вражають рядки, які майбутня поетеса у 9-річному віці присвятила тітці Олені Косач, що за політичні погляди була відправлена у заслання.

Завершилося відкриття виставки присвятою нашій геніальній Лесі за авторством новодністровської поетеси Галини Мельник.

Доля і слово Лесі Українки, сильної, вольової, непересічної і яскравої особистості, по-особливому відлунювали в обпаленому війною сьогоденні, додаючи віри у наших захисників, у наш український народ, у нашу правду та Перемогу.

З міського історичного музею – Інна Гончар