Як відомо, Григір Тютюнник (1931–1980) належить до плеяди взірцевих майстрів короткої прози – віртуозів рідної мови, знавців народної психології, дорослої та дитячої. Його творчість вивчається за шкільною програмою з української літератури, надто неперевершена новела «Три зозулі з поклоном». Доробок цього класика перекладено чужими мовами й екранізовано. Визначний письменник і режисер Микола Вінграновський зняв художній фільм «Климко» за однойменною повістю Григора Тютюнника, а на його честь періодично проводяться своєрідні змагання серед сучасних представників красного письменства.

Поважне мистецьке журі неспішно й скрупульозно визначило цьогорічних лавреатів Всеукраїнського літературного конкурсу імені Григора Тютюнника, що проводився вшосте. Урочисте нагородження відбулося в Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого в Києві. Загалом на конкурс надійшло більше ніж півтори сотні творів – ліричних і прозових, які раніше ніде не публікувалися. За умовами конкурсу розглядаються лише рукописи певного обсягу.

Відрадно, що в номінації «Проза» лавреатські відзнаки отримав письменник Роман Офіцинський з Ужгорода. До вподоби журі припала його збірка оповідань «Нічні мандрівки назустріч світанку». Одне з них – «Копійчана осінь» – представлено в альманаху «Душа землі – в людському слові», що столичним видавництвом надрукований в якісному оформленні ще до урочистого підведення підсумків.

Як письменник, Роман Офіцинський відомий передовсім збірками поезій «Нашестя ангелів», «Ураган тисячоліть», «Ідеологія повстань» і «Жура журавлів», окремими прозовими виданнями «Ломиголівка» і «Червона лінія», а також публіцистичними книжками «Сто вражень з Америки», «Дев’ять бокорашів і зрадлива Тиса», «Тяжко жити Касандрою» та «Сталеві нерви тореадора». Його твори удостоєні всеукраїнських лауреатських відзнак – премії імені Дмитра Яворницького 2020 року і переможця літературного конкурсу імені Леся Мартовича 2022 року, а тепер і конкурсу імені Григора Тютюнника.