22 березня у Національній бібліотеці України для дітей урочисто відкрили простір психологічного розвантаження для родин, які постраждали внаслідок агресії росії проти України «Затишний світ дитинства» у рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Грантові кошти на ремонт та оформлення локації надані Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва у рамках реалізації проєкту «Психічне здоров’я для України».  У цій психологічній локації дітям і дорослим запропонують різні методики розвитку і розвантаження: казкотерапію, соціально-емоційно-етичне навчання (СЕЕН), консультування, арттерапію, ігротерапію, спілкування, обмін досвідом тощо. Тут можна буде почитати і погратися, потанцювати й поспівати, помалювати й поліпити, переглянути відео, перезавантажитися й просто в тиші порелаксувати. Ми щиро віримо, що цей простір стане третім домом для родин, які постраждали внаслідок агресії росії проти України. Цей затишний, яскравий, терапевтичний, релаксаційний неймовірний простір – місце, де кожен знайде собі прихисток та заняття до вподоби.

Відкриваючи простір, генеральний директор бібліотеки Алла Гордієнко зазначила: «Діяльність простору дасть змогу вводити його відвідувачів у стан щастя та добробуту, у цьому затишному місці родини зможуть виявити свої творчі здібності, протистояти життєвим стресам, відновити здоровий дух та підтримати психіку».

Під час урочистостей у бібліотеці стартував Всеукраїнський тиждень дитячого читання «Дитяча книга у добу героїв». У його рамках презентовано весняну програму читань: «Книжкове ППО (Потужне Переможне Озброєння). Топ-книги, які обирають українські читачі». Відділи обслуговування для читачів підготували незабутні зустрічі із сучасними дитячими письменниками, психологами, творцями книжок. Книжкове ППО весняної програми читань в бібліотеці стане потужним, переможним, інтелектуальним озброєнням проти неосвіченості, невігластва, обмеженості й гаджетозалежності. Адже саме їм, нашим маленьким книголюбам, нашому світлому майбутньому, – відбудовувати квітучу Україну – вільну, суверенну, цивілізовану, європейську. Нехай цей тиждень читання, який проводиться на теренах України вже 80 років, подарує дітям багато позитивних емоцій, збагатить знаннями і неймовірними враженнями від спілкування з творцями книг і їхніми героями.

На відкриття тижня завітали автори та представники письменників, з книжками яких діти будуть знайомитися під час весняних читань: Ірина Поліщук, авторка книги «Руде щастя»; Сергій Леоненко, автор книги  «Бобер Бамсі. Хранитель Ковчега»; Світлана Ройз, українська дитяча і сімейна психологиня та письменниця; Ольга Мороз, представниця авторки книги «Котофеєви» Валентини Ануфрієвої.

У тиждень цей читацький ви нас не оминайте,

На заходи крутецькі всі дружно завітайте.

Про те, що ви найкращі, усюди пам’ятайте!

Стверджуйтесь, зростайте, і головне – ЧИТАЙТЕ!!!

Для учасників події також підготували перформанс від бібліотекарів, спілкування з казковими аніматорами, інтерактивні розваги та екскурсію у просторі психологічного розвантаження, фотосесії на локаціях простору.

На заходи були запрошені представники Офісу Президента, Міністерства культури та інформаційної політики України, Представництва НАТО в Україні, Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, ЮНІСЕФ, громадських організацій, письменники, психологи, художники-ілюстратори, видавці, масмедіа.

Міністерство культури та інформаційної політики України завжди підтримує всі ініціативи та проєкти бібліотеки. От і сьогодні Леся ХЕМРАЄВА, представниця Міністерства культури та інформаційної політики України – завідувачка відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я, звертаючись на урочистостях до юних читачів, зазначила: «Цінуйте, діти, те, що приходячи в цю бібліотеку, ви потрапляєте на територію щастя, де для вас створені всі умови для читання, дозвілля, розвитку, психологічної підтримки. Під час війни дуже важливо мати таке місце добра і сили».

 НБУ