28 серпня в обласній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського (м. Кропивницький) відбулася презентація книжки «Яблука з матусівського саду»,  присвяченої письменникові, журналістові, громадському діячеві Вікторові Погрібному, чиє ім’я зараз носить Кіровоградське обласне літературне об’єднання «Степ». Це збірка спогадів та відгуків на твори колишнього очільника «Степу», який керував літоб’єднанням 48 років, які свого часу для альманаху «Степ» надіслали Михайло Слабошпицький, Микола Жулинський, Петро Перебийніс. Усі інші матеріали для книги підготували члени «Степу».

Багато людей мають потяг до творчості, але не всім щастить це реалізувати: потрібне середовище, яке буде підтримувати й стимулювати. Таким середовищем на Кіровоградщині є «Степ», у якому зросли майже всі митці Слова нашого краю.

Літературні студії і об’єднання виникають, розквітають – і зникають. «Степу» 84 роки.

Усе залежить від керівника. Найскладніше в цієї роботі – терпіння, толерантність і віра в те, що колись на цьому тлі виросте розкішний колос. І заради цього, чекаючи врожаю, треба роками зрошувати іноді безплідний ґрунт. Не в усіх вистачає сили на такий довгий шлях.

У Віктора Олексійовича – вистачало впродовж 48 років (1969 – 2017) керувати літоб’єднанням. Він знаходив слова, аби підтримати, навчити – не образивши, так похвалити, щоб  схотілося ще більш працювати над словом. Він вірив, що в кожній людині є високе, чисте, святе, хоч іноді сама людина про це не здогадувалася. «Добро завжди перемагає» – це було його кредо. І кожне його оповідання, кожна новела залишає почуття світла, у які б трагічні обставини не потрапляли герої. У цій вірі й полягає сила духу: бути сильнішим за зло, вищим від дріб’язкових образ, мститися – величчю, незламністю, бо титан не буде наздоганяти пігмея, щоб довести його нікчемність. Помста для пігмеїв – саме існування титанів.

Віктор Погрібний – автор збірок поезій «Напис на шибці» (1993), «Прости мій гнів» (2006), «Знайдений зошит»; публіцистики «Жертовне вогнище» (1995), «Серед українців» (2004); прози «Царина» (2003), «Куща» (2012 ), «Цілюще», гумору й сатири «Маркове пекло» (2005); роману «Гріх і честь» (2016); автор текстів фотоальбомів «Нескорений «Спартак»» (1982), «Кіровоград» та інших видань.

Окремі твори ввійшли до колективних збірок, альманахів, антологій, хрестоматій: «20×20. Письменники сучасної Кіровоградщини» (2004), «Шевченкіана степова» (2005), «Євшан» (поезія, 2000), «П’яте колесо» (гумор, 2002); «Золоте поле» (2009), «Блакитні вежі» (2011).

Він лауреат премій: обласної комсомольської імені Юрія Яновського (1974), республіканської літературно-мистецької імені І.Нечуя-Левицького (1996р.), обласної імені Євгена Маланюка за книжку «Серед українців» (2004), імені Остапа Вишні за книжку «Маркове пекло» (2008), імені Олеся Гончара за книжку «Куща» (2015).

Віктор Погрібний народився в селі Матусівка нині Новоукраїнського району Кіровоградської області, яке розташоване поруч із Арсенівкою – малою батьківщиною видатного українського драматурга І.К. Карпенка-Карого (Тобілевича). Створення заповідника Тобілевичей у Арсенівці – справа життя Віктора Олексійовича. Завдяки його наполегливочті прокладено дорогу до Арсенівки, розвивається музейний комплекс. Усе своє життя Віктор Погрібний ділив між творчістю,  громадською роботою, до якої належить збереження пам’яті великого земляка, і «Степом».

Книжка, яку презентовали «степівчани» – данина  йому. Спомини написали Ольга Полевіна, Наталія Фесенко, Людмила Ніколаєвська, статті та відгуки на його творчість – Олександр Архангельський, Ніна Даниленко, Тетяна Микитась. До речі, ця книга «Степу» вже сьома за останній рік. Вона написана з теплом, із любов’ю й повагою. Читач побачить не пам’ятник, не пафосний парадний портрет, а саме Людину, особистість, якою був незабутній Віктор Олексійович.

  Кіровоградська обласна воєнна адміністрація з нагоди Дня незалежності України  відзначила подякою за сумлінну працю колектив  літоб’єднання «Степ», яке за 11 воєнних місяців випустило 7 книжок, дві з яких про війну.  Подяку голові «Степу» Ользі Полевіній вручила директор департаменту культури й туризму КВА Уляна Соколенко на урочистій презентації  книжки «Яблука з матусівського саду». 

Гадаю, Віктор Олексійович був би задоволений досягненнями літоб’єднання, якому він віддав значну частину свого життя.

Ольга Полевіна, голова Кіровоградського літературного об’єднання «Степ» ім. В.Погрібного