Засідання Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка, яке відбулося 27 березня 2024 року, було присвячене Всесвітньому дню поезії, який відзначається щорічно у багатьох країнах 21 березня.

У світлицю Косівської центральної міської бібліотеки завітали представники творчої інтелігенції Косівщини — Аделя Григорук, Микола Близнюк, Василь Шкурган, Іван Бойчук, Іван Павлюк, Петро Девда, члени Клубу  інтелігенції, працівники  Косівської ЦМБ, слухачі, щоб  поринути в прекрасний світ поезії.

Серед гостей  заходу — Володимир Петричук — заступник голови Косівської територіальної громади, Роман Печижак — начальник відділу культури і туризму Косівської територіальної громади.

Модераторка  дійства  —  Аделя Григорук заслужений працівник освітиУкраїни, членкиня НСПУ, НСЖУ розпочала засідання словами: «Вітаю всіх із мистецькими святами — Всесвітнім днем поезії та Всесвітнім днем театру  які задають всім натхнення, будять в серці почуття глибокі, не буденні. Вони — крила духовності народу, де народ може показати себе,  свою душу, виявити свою ідентичність. Сьогоднішнє засідання пройде без  теорії, тому   всі охочі і мають змогу прочитати свої твори. На початку  прошу вклонитися і згадати Тараса Мельничука —  лавреата Шевченківської премії, день пам’яті якого маємо 29 березня,  а також  письменників високого таланту  Богдана Радиша-Маринюка, Василя Портяка».

Присутні хвилиною мовчання вшанували цих  митців слова, які завершили свій земний шлях.

Василь Шкурган — голова Косівського осередку Національної спілки письменників України, лавреат літературної премії «Князь роси» ім. Т.Мельничука, коротко розповів   про Василя Портяка та міжнародний літературний конкурс малої прози його імені, який заснований у 2019 році на пошанування цього видатного українського новеліста та сценариста.                                                                                                                        Микола Близнюк — друг Тараса Мельничука, тринадцятий лавреат престижної літературної премії «Князь роси», продовжив захід  спогадами про незабутнього Тараса,  книжку «Тарас Мельничук у спогадах Миколи Близнюка: інтерв’ю Василя Глібчука» і завершив  віршем «Бородань». Своїми живими спогадами про Тараса Мельничука поділилися Світлана Крицкалюк та Надія Пасічняк,  яка прочитала  присвяти Т. Мельничуку  та В’ячеславу Чорноволу.

Василь Шкурган розповів  про історію рукопису книги Тараса Мельничука «Чага», яку в 2018 році, в день святкування 80-річного ювілею письменника,  виніс на гору Мальцеве, до  самого Тараса.  Цей машинопис —  найпромовистіший свідок — причина Тарасових життєвих поневірянь від арешту 24 січня 1972 року до  його патріотичного злету. Скріплена дротом,  «Чага»  подарована  шкільному  музею Тараса Мельничука в Уторопах.

А.Григорук — дослідниця творчості Тараса Мельничука, авторка низки  літературно-критичних статей про славного поета, коротко розповіла присутнім  про нього як особистість.   А зустрічі з Т.Мельничуком, виїзди на його обійстя наштовхнули на написання триптиху «Тут, над Карпатами…», «На високім мальцевськім плаю…», «Яблука з Тарасового саду» — присвяти, які вона продекламувала в знак пам’яті про великого поета і  людину, що залишив надзвичайний скарб  — самого себе у рядках безсмертних віршів.

… «Два роки в Україні триває повномасштабна страшна, болюча, жорстока війна. Горе війни відтворює лірика сучасних авторів», —  так розпочав свій виступ Іван Павлюк, а потім  прочитав свої поезії та вірші молодого воїна,  який зараз служить у ЗСУ і боронить нашу Україну від ворога-супостата,  Фесюка Василя Івановича із села Вербовця, якому в серпні виповниться 25 років  і в доробку якого більше 60 віршів.

Особливо схвилювали поезії Аделі Григорук, присвячені Героям, які залишаться у нашій пам’яті як приклад відваги, патріотизму і безмежної відданості народові України:  Василеві Архіпову, Михайлові Погорєлову, Русланові Якібчуку.

Своїми  роздумами, творами  також  ділилися  Василь Шкурган, Любов Чупринчук, Світлана Крицкалюк, Олександра Кіт-Басиста, Роман Кабин, Петро Девда, лунали створені ними  патріотичні, духовні та ліричні вірші. Завершився захід приємними новинами: Роман Печижак повідомив про участь косів’ян у грантових проєктах, спрямованих на розвиток культури і мистецтва Косівської територіальної громади; Володимир Петричук  — про  славний ювілей Косова, якому цьогоріч сповнюється  600 років.

Україна — потужна держава насамперед своїм мистецтвом, національним духом, і ми віримо, що ніякий  ворог з мордору нас не подолає, —  такими словами завершила засідання А.Григорук.

Спілкування було щирим  і задушевним.  Кожен присутній на цьому заході пройнявся прочитаними творами, які торкнулися найпотаємніших, найтонших струн сердець. А поезія   потрібна всім — поети так само прагнуть  читачів, як і читачі поетів. Тож любімо поезію, відчуваймо її гармонію, дихаймо нею, аби змінювати світ на краще! І перемогти!

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.