Наближатися до Господа: “А мені найкраще прихилятися до Бога, покладати на Господа надію мою, сповіщати про всі діла Твої в Церкві Твоїй” (Пс. 72:28).

Чому наближення до Господа є добром? Бо воля Божа в тому, щоб людина шукала Бога. У цьому і полягає сенс людського життя: “Від однієї крови створив увесь рід людський для проживання по всій землі, наперед визначивши часи і межі їх перебування, щоб вони шукали Бога, чи не відчують Його і чи не знайдуть, хоч Він і недалеко від кожного з нас” (Діяння 17:26,27).

Яким чином можна наблизитися до Бога? – Через покаяння – тобто відмову від гріха: “Наблизьтеся до Бога, і наблизиться до вас; очистіть руки, грішники, виправте серця, двоєдушні” (Як. 4:8).

Пророк Михей про те, що є добро: “О, людино! сказано тобі, що – добро і чого жадає від тебе Господь: (1) діяти справедливо, (2) любити діла милосердя і (3) смиренномудро ходити перед Богом твоїм” (Михея 6:8).

Ісус про добре: “І ось хтось, підійшовши, сказав Йому: Учителю Благий, що зробити мені доброго, щоб мати життя вічне? Він же сказав йому: чому ти називаєш Мене благим? Ніхто не благий, тільки один Бог. Якщо ж хочеш увійти в життя вічне, дотримуйся заповідей” (Мф. 19:16,17). Про які заповіді йде мова? – “Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки” (Мф. 22:37-40).

Зіновій Бичко