Мов грім з ясного неба! Таким питанням заскочив мене панич Орест, сідаючи в парку коло мене на лавці.

Я, недовго замислившись, запитав його, чи він вірить у Христове воскресіння? Почувши ствердну відповідь, поцікавився, який сенс Орест вкладає у слово “Як?” Зрозумівши, що добродію хочеться збагнути власне процес, саму механіку воскресіння, пояснюю йому містичність і незбагненність цього таємничого явища, природу якого людський мозок, розум ніколи не збагне.
Євангеліє підкреслює, що воскресіння Господа Ісуса – це перемога над гріхом і смертю в масштабах усього всесвіту, перемога, яка стосується кожної людини.
До цього були інші випадки повернення мертвих людей до життя: Господь воскресив, наприклад, сина наїнської вдови (Лк. 7:11) і найбільш вражаючим і дивовижним чином – Лазаря (Ін. 11). Але це було поверненням людей до звичайного життя, яке все одно завершується смертю. Святий Лазар, як каже нам церковне Передання, став єпископом на Кіпрі і помер через тридцять років після свого воскресіння. Але “Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть уже Ним не володіє” (Рим 6:9). Саме це, якісно інше, вічне і блаженне життя Христос розділить з тими, хто довіриться Йому і піде за Ним: Він ще раз (і вже навіки) воскресить і Лазаря, і усіх благочестивих християн.
Воскресіння, яке Господь неодноразово передбачав ще до Свого страждання, є також печаткою Божого схвалення на усьому, що сказав і зробив Ісус.
Очевидці Його служіння передають нам Його слова, вони збережені в Євангеліях. Як визнавали навіть Його супротивники, “ніколи не говорила людина так, як Цей Чоловік” (Ін. 7:46).
Ісус говорив, що Він був з Отцем раніше буття світу. Що саме Він, Ісус, судитиме усі народи в останній день. Що наше вічне життя визначається тим, чи навернемося ми до Нього в покаянні і вірі. І Він казав, що мета Його приходу – постраждати і померти за гріхи людей. «Бо і Син Людський не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою за визволення багатьох» (Мк. 10:45).
Після сорока днів Він вознісся до Отця, давши учням доручення проповідувати Благу Звістку про Його воскресіння: “І сказав їм: ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всьому творінню. Хто увірує і охреститься, буде спасенний, а хто не увірує, буде осуджений” (Мк. 16:15,16).
Через віру і Хрещення люди входять у таємничий союз з Христом, перебувають “у Христі”, як каже Писання, так, що Він бере на Себе їх гріхи і залучає їх до Свого вічного життя. Це союз звершується в Церкві – співтоваристві, де Воскреслий невидимо, але дієво і рятівне, перебуває серед Своїх вірних.
Здійснивши свій земний шлях, вони переселяються до Нього і перебувають у невимовному світлі і радості Його присутності. Настане день, коли Господь повернеться в славі, щоб здійснити суд над світом, назавжди і остаточно скрушити сили зла. Тоді мертві воскреснуть і увійдуть до блаженного життя врятованого і преображеного всесвіту.
І ми вже бачимо світанок цього дня у Воскресінні Христовому.

Зіновій Бичко